Skarpaste hjärnan i F1: ”Enorm utmaning”

Mannen bakom Red Bulls mångåriga framgångar i Formel 1, chefskonstruktören Adrian Newey, är en smula nervös. De förändrade regler är en enorm utmaning för teamet och nya bilen RB10 är ett helt oprövat kort. F1-mästaren Sebastian Vettel får det inte lätt i år och Adrian Newey beskriver i den här filmen vilka jättelika problem man ställs inför.
Annons

 

Adrian Newey är en av de skarpaste hjärnorna i Formel 1 och den som konstruerat bilarna som fört Sebastian Vettel till sina många segrar. Med ett cv som rymmer bland annat 80 GP-segrar ser det ut som om Adrian Newey alltid haft bra lösningar för att få en fördel i Formel 1. Men inför årets säsong ställs Adrian Newey och Red Bulls team inför enorma utmaningar.

De nya, turbomatade V6:orna är helt nya för alla team och enligt Adrian Newey den största tekniska utmaning som man stått inför sedan turbomotorerna försvann från F1 i slutet på 80-talet.

Hela den nya drivlinan är enormt komplicerad och det innebär sannolikt att många F1-bilar kommer att bryta med tekniska fel under början av säsongen – det är åtminstone vad Adrian Newey tror.

Årets regler för frontnosen och frontvingens utseende har också ”ställt till det”, berättar Adrian Newey i filmen. Frontvingen är inte så mycket mindre jämfört med förut men numera är det väldigt svårt att få fartvinden att gå vid sidan av framhjulen. Det innebär turbulens över fronten och ”orolig vind” som gör det mycket svårt att få bra aerodynamik över karossen.

På sitt milda, brittiska vis uttrycker också Adrian Newey en viss tveksamhet över årets reglemente och hur det påverkat bilarnas utseende. Om den nya frontdesignen verkligen leder till säkrare bilar återstår att se, enligt Newey.

Största utmaningen för Red Bulls team har varit tidsbristen. Förra sommaren satsade man stora resurser på att vidareutveckla RB9, vilket visade sig lyckosamt och Sebastian Vettel kunde vinna överlägset. Men det tog resurser från utvecklandet av årets bil, RB10, vilket var något av en chansning. Underförstått säger Adrian Newey att Red Bull i det här läget av säsongen kanske inte är på samma nivå som de andra toppteamen – vilket vi förstås inte vet ännu.

Filmerna längst ner på sidan kommer också från Red Bull och här berättar förarna Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo om sina förväntningar inför säsongen, liksom teamchefen Christian Horner. Den sistnämnda tror till exempel att det tar fyra–fem tävlingar innan man klurat ut vilken strategi som är mest framgångsrik i Formel 1. Allt är ett ”vitt papper” där de olika teamen måste testa sig fram innan man vet vad som fungerar bäst.



Annons
Annons
Rulla till toppen