Jeep Cherokee snart i Sverige – med nya motorer

Den helt nya Jeep Cherokee finns snart hos en handlare nära dig. Nytt för Sverige och Europa är två nya dieselmotorer, här blir dessutom fyrhjulsdrift och niostegad automatlåda standard – med ett undantag.
Annons

 

Samarbetet mellan Chrysler och Fiat har resulterat i flera nya bilmodeller och som vi berättade i förra veckan är företagen numera sammanslagna till ”Fiat Chrysler Automobiles”, FCA.

Ett konkret exempel på de sammanslagna resurserna är den helt nya Jeep Cherokee. Modellen är redan från början konstruerad för den europeiska marknaden och hit till Sverige kommer Cherokee i april – då med V6 Pentastar-bensinmotorn och fyrhjulsdrift samt niostegad automatlåda som standard.

I juni kompletteras Jeep Cherokee med två 2,0-liters dieselfyror, en med 170 hk (niostegad automat standard) och en med 140 hk (sexväxlad manuell låda är standard). I båda fallen är dieselmodellerna fyrhjulsdrivna som standard.

Några svenska priser för Jeep Cherokee är inte klara ännu, men blir det inom kort. Förbrukningssiffror och andra fakta ska presenteras vid den publika europapremiären på Genèvesalongen. Mer information om Jeep Cherokee finns i den engelska pressreleasen som går att ladda hem som pdf-dokument (klicka på länken).

Lanseringen av nya Jeep Cherokee i USA gick oväntat trögt då modellen försenades med ett par månader. Produktionen startade som planerat efter sommaren men leveranserna ut till handlarna stoppades fram till början av november. Enligt amerikanska media var det programmeringen av den nya automatlådan och fyrhjulsdriften till Jeep Cherokee som drog ut på tiden.

I Nordamerika har föregångaren till nya Cherokee sålts under namnet Liberty, men i övriga världen (och även i Sverige) har Jeep använt namnet Cherokee. Men nu blir det alltså Cherokee överallt. Tekniskt baserar sig Jeep Cherokee på en plattform som delas med Dodge Dart och Alfa Romeo Giulietta.

   

Annons
Annons
Rulla till toppen