Mest problemfri: Lexus krossar alla konkurrenter

Lexus kör över samtliga konkurrenter när ägarna själva får säga sitt. Men många bilmärken har betydligt fler kvalitetsproblem än för bara några år sedan. Det märks i årets upplaga av JD Powers bilundersökning.
Annons

Mest problemfri: Lexus krossar alla konkurrenter
Lexus toppar listan över mest problemfria bilmärke. När det gäller enskilda bilmodeller hamnar Lexus LS på delad förstaplats tillsammans med Cadillac DTS. Sex av de tolv bästa modellerna tillverkas av Lexus.

Mest pålitliga bilarna

Lexus (68 problem per 100 bilar)
Mercedes (104)
Cadillac (107)
Acura (109)
Buick (112)
Honda (114)
Lincoln (114)
Toyota (114)
Porsche (125)
Infiniti (128)

I den senaste upplagan av JD Powers stora bilundersökning hamnar Lexus, som många gånger tidigare, på förstaplatsen. Årets undersökning består av svar från 41.000 bilägare med en bil av årsmodell 2011.

För första gången sedan 1998 verkar det dock som att bilarna blir mindre pålitliga: i år upplevde ägarna 133 problem per 100 bilar, jämfört med 126 problem förra året. Tvärt emot vad många kanske tror är det inte alltid elektroniken som ställer till problem, utan också motorer och växellådor.

Biltillverkarna försöker ju sänka förbrukningen och minska utsläppen genom att tillverka mindre motorer, ofta med turbo. Enligt JD Power kan de mindre, ”downsizade” motorerna i vissa fall ställa till med fler problem än en V6- eller V8-motor.

Mest problemfri: Lexus krossar alla konkurrenter
Land Rover gör en imponerande uppryckning tillsammans med Jaguar.

Minst pålitliga bilarna

Mini (185 problem per 100 bilar)
Dodge (181)
Land Rover (179)
Jeep (178)
Hyundai (169)
Mitsubishi (166)
Ram (165)
Volkswagen (158)
Chrysler (155)
Scion (153)

”Tillverkarna försöker hela tiden hitta sätt att sänka förbrukningen, vilket är det viktigaste köpskälet för många kunder, särskilt kunder som köper småbilar. Men biltillverkarna måste också vara försiktiga och inte kompromissa med kvaliteten”, säger David Sargent, som är vicechef för bilavdelningen på JD Power.

JD Power mäter problem på ett lite annorlunda sätt jämfört med många andra undersökningar. Om motorn känns för svag eller om växellådan växlar hackigt kan föraren uppfatta det som ett problem.

”En ingenjör kanske säger att det inte är en defekt, utan så som bilen är. Men kunden säger att ’jag gillar inte hur det här är gjort, och det är ett problem för mig'”, säger David Sargent till New York Times.

Land Rover hamnar ofta långt ned i undersökningar om kvalitet och pålitlighet, men i årets upplaga av JD Power är Land Rover det märke som förbättrats mest. Även Jaguar gör en imponerade uppryckning. Riktigt lika bra gick det inte för Mini, som hamnar på sista plats med 185 problem per 100 bilar.

Bästa bilarna i respektive klass

Sub-Compact CUV: Honda Element
Compact CUV: Honda CR-V
Compact Premium CUV: Acura RDX
Compact MPV: Scion XB
Midsize CUV: Honda Crosstour
Midsize Premium CUV: Lexus RX
Midsize Pickup: Honda Ridgeline
Minivan: Toyota Sienna
Large CUV: GMC Yukon
Large Premium CUV: Cadillac Escalade
Large Light Duty Pickup: GMC Sierra LD
Large Heavy Duty Pickup: GMC Sierra HD

Annons
Annons
Rulla till toppen