Dagens köp: Kultförklarad forntidstraktor

Söker du efter maximal bruksighet till minimalt pris och kan tänka dig att leva utan sådana triviala ting som ABS-bromsar, fönsterhissar och infotainmentsystem? Då kan denna ryska terrängklassiker vara ett helrätt val för dig.
Annons

Dagens köp: Kultförklarad forntidstraktor
Dagens köp: Kultförklarad forntidstraktor
Den ultimata kombinationen av traktor och kultbil? KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Den ryska terrängbilen Lada Niva är utan tvekan en av bilvärldens verkliga överlevare, modellen lanserades redan 1977 och produktionen i Toljatti pågår alltjämt. En av de ytterst få modifieringar som tillkommit under den snart 40-åriga produktionen är att motorn numera har bränsleinsprutning istället för förgasare. Motorns 80 hästkrafter räcker för att transportera Nivan från 0-100 km/h på 22 sekunder och sedan vidare mot toppfarten 137 km/h. Man kan utan överdrift påstå att asfalterade vägar och hög fart inte är denna bils rätta element, däremot är den helt fenomenal på att ta sig fram i svår terräng.

Grundpriset för en ny standardutrustad Niva årsmodell 2014 är endast 99.900kr – med andra ord en av de billigaste bilarna på nybilsmarknaden idag. Om man kan tänka sig en bättre begagnad Niva har Ladas svenska generalagent Ubbo en 2009:a med 5.000 mil på mätaren till salu för 59.000 kr. Den utannonserade bilen beskrivs som ”nära nyskick” och säljs med 3 månaders trafiksäkerhetsgaranti och 1 års assistans. Den är utrustad med dragkrok men saknar tyvärr ABS-bromsar – den nymodigheten lanserades först på årsmodell 2012 …

Dagens köp: Kultförklarad forntidstraktor
Mer bruksighet per krona är nog svårt att tänka sig. KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Nivans bakgrund i kombination med dess prissättning borde rimligtvis leda till att kundkategorin är begränsad till lantbrukare, skogsarbetare och människor som bor långt in i en skog alternativt högst upp på ett berg. På senare år verkar kundkretsen utvidgats även till trendmedvetna människor (oftast män med skägg) i Stockholms innerstad. Niva har på sätt och vis gått varvet runt – från att ha betraktats som omodern och dålig tillbaka till charmig och kultig. Och visst väcker den något slags habegär trots allt?

Dagens köp: Kultförklarad forntidstraktor
Nivaägare får man göra avkall på det mesta av den komfort och elektronisk utrustning som finns i moderna bilar. KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Vinjetten Dagens köp är tänkt att ge lite perspektiv på begagnatköpet. Redaktörerna på auto motor & sport sätter själva upp riktlinjerna och försöker sedan hitta den mest udda eller roliga bilen. Ful eller snygg spelar ingen roll – men helst ska det vara en framtida klassiker.

• Frågan är – vad tycker du? Kommentarsfältet är öppet!

Annons
Annons
Rulla till toppen