Komfortflak med knuff

Tillhör du den veliga typen som inte kan bestämma dig för pickup eller personbil? Då finns den ultimata kompromissen i Subaru Baja – en kapad och förlängd Subaru Outback! Just nu står ett uppskrämt exemplar med 340 hästar under huven hos en bilhandlare i Södertälje. Köpläge?
Annons

Komfortflak med knuff
Lastflak, personbilskomfort och sportbilsprestanda – bilvärldens kinderägg? KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Vad gör man om det inte finns en pickup i modellprogrammet? Man bygger såklart en! Så tänkte i alla fall Subaru i mitten av 00-talet då man gav sin fabrik i USA uppdraget att konvertera dåvarande Outback till pickup. Modellen döptes till Baja och var från början helt ämnad för USA-marknaden, men ett antal exemplar har under åren letat sig över Atlanten till Europa.

Meningarna går starkt isär huruvida Baja blev speciellt lyckad – den uppskattas för sin i pickup-sammanhang fina komfort och goda köregenskaper, men hamnar ofta på topplistor över de mest misslyckade och rentav pinsamma bilmodellerna i modern tid.

Det som Subaru-pickisen vinner i form av fin komfort och goda köregenskaper förlorar den snabbt i fråga om lastförmåga – här har en traditionell rambyggd pickup betydligt större kapacitet. Även designen lämnar en hel del övrigt att önska, exempelvis någon form av harmoni … 

Komfortflak med knuff
Modellen blev ingen säljsuccé i Sverige, mycket på grund av att prislappen var cirka 300.000 kr + moms. KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Det aktuella exemplaret är från 2006, har rullat 11.150 mil och är registrerad som lätt lastbil. Den turboladdade boxermotorn har uppgraderats hos trimföretaget JRM och levererar i dagsläget 340 hästkrafter, att jämföra med originalets 210. För att få stopp på ekipaget har även större bromsskivor fram monterats. Just detta exemplar är utrustat med automatlåda, vilket den enligt säljaren kan vara ensam i landet om. Prislappen på 169.000 kr kan tyckas något saftigt, men hur många pickuper har samma kombination av komfort, lastförmåga och prestanda till ett lägre pris?

Vinjetten Dagens köp är tänkt att ge lite perspektiv på begagnatköpet. Redaktörerna på auto motor & sport sätter själva upp riktlinjerna och försöker sedan hitta den mest udda eller roliga bilen. Ful eller snygg spelar ingen roll – men helst ska det vara en framtida klassiker.

• Frågan är – vad tycker du? Kommentarsfältet är öppet!

Annons
Annons
Rulla till toppen