Sex saker du vill veta om Mazdas läckra konceptbil

Mazda visar upp nya Hazumi på Genèvesalongen – och vi tar en närmare titt på den läckra konceptbilen. Den bjuder på snygga designdetaljer och visar hur nästa Mazda 2 kommer se ut.
Annons

Sex saker du vill veta om Mazdas läckra konceptbil
Ungefär så här tänker sig Mazda att nästa generation av småbilen Mazda 2 kommer se ut. Konceptbilen Hazumi visas just nu på bilsalongen i Genève.
Sex saker du vill veta om Mazdas läckra konceptbil
Tack vare lågt luftmotstånd och en ny dieselmotor hamnar utsläppen på under 90 gram per kilometer.

De senaste veckorna har vi sett flera nya småbilar som just nu visas upp på bilsalongen i Genève. Mazda bjöd tidigare på en teaserbild på nya konceptbilen Hazumi, och nu är bilen helt officiell.

Så vad är grejen? Mazda Hazumi visar hur nästa Mazda 2 kommer se ut. Bilen hamnar alltså i samma storleksklass som Volkswagen Polo och om den ser ut så här i produktionsfärdigt skick lär den ge konkurrenterna en tuff match.

Designspråket känner vi delvis igen från Mazda 6 och nyligen lanserade Mazda 3. Bakpartiet är uppkäftigt med dubbla centralt placerade avgasutblås och fronten är riktigt fräck med snygga led-strålkastare.

När Mazda 2 är klar för lansering får den en helt ny dieselmotor på 1,5 liter. Precis som den större dieselmotorn på 2,2 liter går den nya 1,5-litersmotorn under namnet Skyactiv-D. Utsläppen ska hamna på under 90 gram per kilometer, vilket motsvarar drygt 3,4 l/100 km – trots att bilen har en 6-stegad automatlåda.

Mazda Hazumi har också en del smarta säkerhetssystem som går under namnet i-Activsense och det nya infotainmentsystemet Mazda Connect som vi redan provat i Mazda 3.

Sex saker du vill veta om Mazdas läckra konceptbil
De röda stolarna som är klädda i ett mockaliknande material följer förmodligen inte med till produktionsversionen. Men det gör förhoppningsvis resten av interiören, och head up-displayen!
  • Mazda har jobbat en hel del med aerodynamiken på Hazumi. Under bilen finns små detaljer som ska motverka turbulens och Mazda lovar att Hazumi är bland de bästa i klassen när det gäller luftmotstånd.
  • Den mörkröda metallicfärgen ska ge en tredimensionell känsla. När Mazda 6 lanserades fick den en liknande kulör som hette Soul Red, men Hazumifärgen är något mörkare.
  • Även interiören går i rött. Stolarna är klädda i ett material som liknar nubuck eller mocka.
  • Framför föraren finns digitala instrument som kallas Active Driving Display. Skärmen ingår i något som Mazda kallar Heads-Up Cockpit.
  • Flera interiördetaljer, som reglagen till klimatanläggningen, tillverkas i en kombination av metall och akrylmaterial. ”Det skapar ett lätt och lekfullt intryck, men känns också högkvalitativt”, enligt Mazda.
  • Mazda Hazumi är tio centimeter längre, fyra centimeter bredare och en centimeter lägre än Volkswagen Polo.

Annons
Annons
Rulla till toppen