VW T-Roc ska utmana Nissan Juke

För att synas i mediabruset hjälper det att vara annorlunda, vilket till exempel Nissan Juke är ett exempel på. Den trenden ska Volkswagen haka på och nya konceptbilen T-Roc är bara början på en storsatsning som ska ge oss flera nya modeller.
Annons

VW T-Roc ska utmana Nissan Juke
Konceptbilen T-Roc har ett tvådelat och avtagbart tak som kan stuvas bak. 19-tumshjulen ser stora ut men det beror på att T-Roc är rätt kort, bara 4,2 meter lång. Fler bilder finns i bildgalleriet längre ned på sidan.

Volkswagens varumärke kan förknippas med många egenskaper. Men tokrolig busighet är kanske inte det första som man tänker på. Att våga vara annorlunda – på ett positivt sätt – är ett sätt att fånga trendkänsliga kundgrupper som söker personliga uttryckssätt.

Nissan Juke är ett exempel på en bilmodell som sticker ut ur mängden och därmed uppmärksammas i det allmänna mediabruset. Nissan Juke passar inte alla men tillräckligt många för att bli en kommersiell framgång. Vilket förstås inte undgått Volkswagen som nu tänker bana väg för lite kaxigare bilmodeller och första exemplet på detta blir konceptbilen T-Roc.

Namnet till trots är Volkswagen T-Roc inte speciellt stor, den mäter 4.179 millimeter i längd, 1.831 i bredd och är 1.501 millimeter hög. VW T-Roc är alltså 25 centimeter kortare än Tiguan men konceptbilen har ett axelavstånd på 2.595 millimeter (bara en centimeter kortare än Tiguan).

Under skalet på T-Roc hittar vi Volkswagens mångsidiga MQB-plattform och det innebär att vikten bantats, VW antyder att T-Roc i produktionsform skulle få en vikt kring 1.420 kilo. Då ingår 2,0-liters dieselmotor på 184 hk, sjustegad dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift.

Namnet T-Roc ansluter till Volkswagens övriga suv- och crossovermodeller Taigun, Tiguan och Touareg. Då kan vi också gissa oss till att den kommande, sjusitsiga suvmodellen – som visats i konceptform som VW Cross Blue – också får ett namn som börjar på bokstaven T.

Med T-Roc i familjen har Volkswagen fem suvmodeller att erbjuda och samma tekniska plattform används sannolikt för kommande Audi Q1. Om Volkswagen dessutom gör allvar av CrossBlue Coupe Concept blir det sex modeller.

Med T-Roc i programmet kan VW möta konkurrensen från tidigare nämnda Nissan Juke, men även modeller som Opel Mokka, Renault Captur och Peugeot 2008.

Uppdatering 4/3: I galleriet här nedan finns flera nya bilder på Volkswagen T-Roc.

Annons
Annons
Rulla till toppen