Slutkört för V8-motorn i nya Porsche Cayenne

Storsäljaren Porsche Cayenne testas just nu i en ansiktslyft version på svenska vägar. Porsche tänker hålla liv i modellen ytterligare några år med en ny laddhybridversion och uppfräschad design – men samtidigt tappar Cayenne S den mysiga V8-motorn.
Annons

Slutkört för V8-motorn i nya Porsche Cayenne
Här har vår spionfotograf fångat en testkaravan från Porsche i norra Sverige. Nya Cayenne har tappat en del maskering sedan sist – premiären närmar sig. Foto: SB Medien
Slutkört för V8-motorn i nya Porsche Cayenne
Testförarna försökte gömma bilen under en presenning men den blåste bort. Tur för oss – nu kan vi se att Porsche Cayenne får ny front och nya baklampor. Foto: SB Medien

Många var tveksamma när Porsche visade upp sin första suv, men så här tolv år efter premiären kan ingen förneka att Cayenne blev en succé.

Nu börjar det bli dags för en liten uppdatering av andra generationen. Förändringarna blir mycket försiktiga, precis som för ansiktslyfta Panamera.

Porsche Cayenne får en ny front med större luftintag och annorlunda led-strålkastare. Vi kan också notera ett delvis nytt bakparti där baklamporna hämtar designinspiration från lillebror Macan.

Under skalet bjuder nya Porsche Cayenne på en större nyhet: V8-motorn i Cayenne S ersätts av en 3,0-liters V6-motor med turbo och 420 hästar. Den sitter redan i Porsche Panamera S. Drivlinan är både mjuk och stark – det märkte vi när vi testade Porsche Panamera 4S i nummer 21/2013 – men det härliga V8-ljudet är som bortblåst.

”Den har blivit som en högljudd Audi A8″, skrev vi i testet.

Downsizing är som bekant ett tungt argument i bilbranschen och det är därför som V8-motorn i Cayenne S försvinner. Däremot är den kvar i Cayenne Turbo och Turbo S, där den dessutom får ännu mer effekt.

Vi kan också få se en helt ny modell: Cayenne S E-Hybrid, som ska ersätta Cayenne S Hybrid. Skillnaden är att E-Hybrid också går att ladda i ett vanligt eluttag. En bensindriven V6-motor kompletteras av en elmotor för att ge totalt 416 hästkrafter. Räckvidden på ren eldrift blir 3,5 mil. Den officiella förbrukningssiffran ska ligga på strax över 3 l/100 km.

Premiär för Porsche Cayenne facelift blir förmodligen senare under våren eller försommaren. Försäljningen drar igång senare under 2014 eller tidigt 2015.

• Under våren testar vi nya Porsche Macan mot storebror Cayenne och flera andra konkurrenter – håll utkik så får du veta vem som vinner!

Annons
Annons
Rulla till toppen