Är detta Porsches nya boxerfyra – vad tror du?

Porschechefen Matthias Müller har bekräftat att man utvecklar en ny, turbomatad och fyrcylindrig boxermotor. Kanske är det denna turboboxer som nu testas i Porsche 911 på Nürburgring. Vi har två filmer där motorljudet hörs – är det en fyra eller en sexa som testas? Använd gasa/bromsa för att rösta.
Annons

Som vi kunde berätta förra månaden har Porschechefen Matthias Müller bekräftat för tyska auto motor und sport att man utvecklar en turboladdad, fyrcylindrig boxermotor:

”Vi kommer att fortsätta downsizingstrategin och utveckla en ny fyrcylindrig boxermotor som ska tjänstgöra i nästa generation Boxster och Cayman”, sa Matthias Müller till våra tyska kollegor. Matthias Müller avslöjade också att den fyrcylindriga turbomotorn får ”upp till 400 hästkrafter”. Alltså klart mer än boxersexan (sugmotor) i nuvarande Cayman GTS som ger 340 hästkrafter.

Är detta Porsches nya boxerfyra – vad tror du?
Läs vår unika ”Porsche Story” digitalt, här på sajten, helt gratis (om du är prenumerant och inloggad). Klicka på bilden för att hoppa dit.

Fyrcylindriga motorer är på väg även till Porsche Macan, även om den vid introduktionen lanserats med bara turboladdade V6:or. Fyrcylindriga motorer är förstås inte obekanta hos Porsche men vi får gå tillbaka till 968:an innan vi hittar senaste exemplet.

Fyrcylindriga boxermotorer var det som gällde redan när de två första Porschemodellerna togs fram som prototypbilar under andra halvan av 1948, i Gmünd. Dessa två bildade grunden till Porsche 356, som premiärvisades på Genèvesalongen 1949. Och resten är historia, som det brukar heta. Är du prenumerant kan du helt gratis läsa ”Porsche Story” digitalt, här på sajten, med massor av spännande läsning kring Porsches historik.

Den nya fyrcylindriga boxermotorn ska alltså användas till Boxster och Cayman, men envisa rykten hävdar att den även blir instegsmotor i Porsche 911. Kanske kan det stämma, för under gårdagen fick vi en ny film från Nürburgring där motorljudet låter misstänkt fyrcylindrigt. Klicka på filmrutan upptill på sidan för att lyssna.

Tittar man på den äldre filmen nedtill och speciellt då vid 1:07 hörs det ett motorljud från den vita 911:an som påminner om en ilsken Saab 96 V4 rallycrossbil (för de av er som kommer ihåg dessa).

Nu är det upp till er läsare att använda era känsliga motoröron och berätta vad ni tror er höra i kommentatorsfältet nedan. Och använd gasa/bromsa för rösta för fyra eller sex cylindrar.

 

Källa:

Tyska auto motor und sport: Porsche-Chef Matthias Müller im Interview ”Größer muss der 911 nicht mehr werden”

Annons
Annons
Rulla till toppen