Nya Audi Q4 – första titten

På Beijing Auto Show ska Audi visa upp sin nya suvmodell Q4, som koncept. Audi Q4 blir inte mycket större än nuvarande Q3 men siktar ändå in sig på att konkurrera med Porsche Macan och BMW X4. Här är de första skisserna – dessutom kan vi visa en illustration av seriemodellen.
Annons

Nya Audi Q4 – första titten
Ungefär så här skulle Audis designteam vilja ha nya suvmodellen Q4, men som vi vet väntar en viss anpassning till verkligheten. En mera sannolik illustration av Audi Q4 hittar du längre ned på sidan. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Man kan ju fråga sig om det behövs en ny, mellanstor suvmodell till men Audi har faktiskt diskuterat sin nya Q4 ända sedan 2011, då vi skrev om modellen första gången.

Audi Q4 är en del av den kommande storsatsningen där målet är att komma över två miljoner bilar årligen, senast 2020. Antalet modeller ska öka från dagens 49 till hela 60 olika bilmodeller med fyra ringar i nosen.

Kina är förstås en mycket viktig del av de ambitiösa planerna och det är där som Audi ska premiärvisa Q4 Concept, som vi nu fått några designskisser på. Längre ner på sidan har vi med en datorillustration från Schulte Design som visar hur Q4 sannolikt ser ut när den är redo för serieproduktion.

Nya Audi Q4 – första titten
Det sägs att det är den tredje, nyligen visade generationen av sportbilen TT som ska vara rättesnöre i Audis design. Om ni kan se några likheter med TT i det här perspektivet får ni gärna berätta om detta i fältet neden för kommentarer. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Audi Q4 Concept delar en del idéer med ”Allroad Shooting Brake” som Audi visade upp i Detroit i januari. Men det sägs att Audi TT, som nu nyligen lanserats i sin tredje generation, är den modell som ska peka ut riktningen för Audis framtida formspråk.

Längden på Audi Q4 Concept är ungefär 4,4 meter, vilket gör den märkligt lik Q3 i storlek (439 centimeter). Under skalet hittar vi MQB-teknik, vilket innebär att Audi Q4 Concept – och den kommande seriemodellen – får en tvärställd motor.

Dock vet vi inte om Audi Q4 får fyrhjulsdrift från Haldex. Konceptbilen har i alla fall dubbla elmotorer, en ”tallriksmotor” mellan turbofyran och transmissionen samt en extra elmotor bak som driver bakhjulen. Har vi förstått det hela rätt har Audis Q4-koncept dessutom induktionsladdning som komplement till att ladda upp batteripaketet med sladd.

Nya Audi Q4 – första titten
Ungefär så här tror vår illustratör Schulte Design att Audi Q4 blir i seriemässigt skick – och han brukar ha rätt. Här ser vi exempel på Audis nya grill som ska vara mera ”tredimensionell”, jämfört med förut. Snyggt? Det avgör ni läsare! Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Nya Audi Q4 – första titten
Audis designteam bjuder på en inredningsskiss också på konceptbilen som ska premiärvisas i Beijing. Seriemodellen blir inte lika avancerad. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen