Audi RS 3 ska sätta Mercedes AMG på plats

Snart går Audi på attack mot Mercedes A 45 AMG med nya RS 3 Sportback. Den nya toppmodellen har redan fångats på bild – men vad är det som sitter under motorhuven...?
Annons

Audi RS 3 ska sätta Mercedes AMG på plats
De ovala avgasutblåsen avslöjar att detta är nya Audi RS 3 som dyker upp senare i år eller tidigt nästa år. Foto: SB Medien
Audi RS 3 ska sätta Mercedes AMG på plats
Exakt vad som finns under den, än så länge, maskerade motorhuven får vi återkomma till. Fyr- eller femcylindrig turbo – vad vill du ha?

Goda nyheter för alla som inte riktigt tycker Audi S3 räcker till: snart kommer en RS-variant! Här kan vi visa spionbilder på en testbil som just nu provkörs i Tyskland.

Audi RS 3 ska framför allt utmana Mercedes A 45 AMG, och eventuellt kan också BMW visa upp en ny M-version av 2-serien – sannolikt döpt till ”M2”.

Motorn i Audi RS 3 blir som förut den härligt ylande turbofemman på 2,5 liter, men den uppgraderas för att överträffa A 45 AMG och uppges ge en bit över 400 hk.

 

Test: Audi S3 Sportback mot BMW M135i och Mercedes A 45 AMG
Film: Här testar vi de tre hetaste bilarna i ”stora GTI-klassen”

Audi RS 3 ska sätta Mercedes AMG på plats
Vi testade Audi S3 mot Mercedes A 45 AMG och BMW M135i i nummer 20/2013. Klicka för att läsa!

Testbilen på bilderna är i Sportbackutförande, och har alltså fem dörrar. Som vi minns dröjde det ganska länge innan förra generationen S3 också erbjöds som Sportback, men kanske har Audi lärt sig att man behöver ta fram både tre- och femdörrars sportmodeller. Det typiska kännetecknet för RS-bilarna finns förstås på plats: dubbla, ovala avgasutblås.

I övrigt kan vi förvänta oss hårdare sportfjädring, annorlunda luftintag, uppdaterade bromsar samt en ordentlig diffusor baktill. Självklart är fyrhjulsdrift, quattro standard.

Rimligen erbjuds också Audi RS 3 med den sportdifferential för framhjulen som Haldex utvecklat och redan används i de mest sportiga modellerna på MQB-plattformen. Det bör lyfta körglädjen rejält i Audi RS 3.

Läs också: Audi S3 Plus får ny turbomotor med 380 hästar
Läs också: Allt om Audi S3 Sportback

Annons
Annons
Rulla till toppen