Första detaljerna om nya generationen Mazda MX-5

Mazda Miata fyller 25 år och det firas med ett litet smakprov på vad som hamnar under skalet på nästa generation. Lägre vikt och en ny Skyactiv-motor är de största nyheterna.
Annons

Första detaljerna om nya generationen Mazda MX-5
Det här är allt som Mazda visar av nästa generation MX-5 Miata. Längst fram, framför motorn, finns en intressant komponent. Skulle det kunna vara bromskraftåtervinning, som kallas i-ELOOP på Mazdaspråk?

I år firar Mazda MX-5, eller Miata som den också kallas, 25-årsjubileum. Det verkar dock inte som att vi får se den helt nya generationen i år, men Mazda visar åtminstone upp tekniken under skalet på den nya modellen.

Nu får också Mazda MX-5 ta del av Skyactiv-tekniken, vilket innebär låg vikt och motorer som ska sänka utsläppen utan hjälp av överladdning.

Första detaljerna om nya generationen Mazda MX-5
Mazda passar också på att visa upp en ny specialversion av ”gamla” MX-5 nu när modellen fyller 25 år. Den får Bilsteindämpare, Soul Red-lackering och svart tak.

Den nya MX-5-karossen växer inte särskilt mycket och framför allt blir den 100 kilo lättare än dagens modell. Det skulle innebära att nya MX-5 väger strax över 1.000 kilo.

Men trots viktminskningen ska nya MX-5 vara styvare och säkrare än dagens modell. Mazda lovar också att nästa MX-5 får lägre tyngdpunkt än någonsin och att motorn hamnar bakom framaxeln för bättre viktfördelning.

Mazda MX-5 får dessutom ta del av de nya Skyactiv-motorerna som alltså inte använder turbo för att sänka förbrukningen. Än så länge avslöjar inte Mazda några detaljer om motorerna och växellådorna men gissningsvis får MX-5 två fyrcylindriga bensinmotorer på 1,5 respektive 2,0 liter.

Läs också: Därför dissar Mazda turbo, hybrider och eldrift
Läs också: Mazda: ”Downsizing är skräp!”

Annons
Annons
Rulla till toppen