Därför utses BMW i3 till världens bäst designade bil

På bilsalongen i New York utsågs Audi A3 till Årets Bil i världen. Porsche 911 GT3 och BMW i3 vann också pris. Nu är det upp till dig att rösta: vann rätt bilar?
Annons

Därför utses BMW i3 till världens bäst designade bil
Audi A3 lockar med premiumvibbar och många motoralternativ. Därför blir den Årets Bil i världen.

Fler Årets Bil i världen-vinnare

2013: Volkswagen Golf
2012: Volkswagen Up
2011: Nissan Leaf
2010: Volkswagen Polo
2009: Volkswagen Golf
2008: Mazda 2/Demio
2007: Lexus LS 460
2006: BMW 3-serie
2005: Audi A6

Det blev Peugeot 308 som knep titeln Årets Bil – åtminstone här i Europa. Men på bilsalongen i New York utsågs också ”Årets Bil i världen” av 69 motorjournalister från 22 länder.

Vinnaren blev Audi A3, som därmed hamnade före 23 konkurrenter. Detta blev den andra vinsten för Audi, som tog hem vinsten första gången som priset delades ut (2005, med Audi A6). Det är också sjätte gången som priset går till en bil i Volkswagenkoncernen.

”Audi A6 var den första bilen som tilldelades utmärkelsen och vi är väldigt glada att Audi A3 röstats fram till World Car of the Year 2014. Audi A3 visar på hela bredden av Audis tekniska kunnande, inte minst inom lättbyggnadsteknik, drivlina, mobil infotainment och förarassistanssystem. Utmärkelsen är en prestation som hela företaget kan glädjas åt”, säger Rupert Stadler, vd för Audi.

Juryn berömde bland annat fjädringen i nya A3, som inte alls är lika hård som i en del tidigare modeller, och att det tack vare många motoralternativ och fyra karossvarianter finns en A3 som passar de flesta.

Audi A3 utmanades i den sista finalomgången av BMW 4-serie och Mazda 3. Då hade nio andra bilar redan eliminerats: BMW i3, Cadillac CTS, Citroën C4 Picasso, Ford Fusion/Mondeo, Infiniti Q50, Jeep Cherokee, Lexus IS, Peugeot 308 och Skoda Octavia.

I årets upplaga av tävlingen fanns också tio bilar som inte tog sig till final: Acura MDX, BMW 2-serie, Chevrolet Impala, Ford EcoSport, Hyundai i10, Kia Soul, Opel Cascada, Subaru Forester, Toyota Corolla och Toyota RAV4.

Därför utses BMW i3 till världens bäst designade bil
Här har du den, årets bäst designade bil. Åtminstone enligt World Car of the Year-juryn. Håller du med?

Tävlingen består också av en del underkategorier. Mercedes S-klass blev årets lyxbil och Porsche 911 GT3 blev årets prestandabil, medan BMW i3 tog hem priset för årets designbil och årets gröna bil.

Just BMW i3 har fått en del uppmärksamhet för sin ovanliga design – den väcker definitivt känslor. Juryn gillade den fyrkantiga formen och interiören, som enligt juryn ”markerar ett radikalt framsteg inom bildesign”.

”Våra designers skapade en bil som, genom sin design och användning av hållbara material, är ett uttryck för framtiden”, säger Ian Robertson, styrelseledamot i BMW med ansvar för försäljning och marknadsföring.

Annons
Annons
Rulla till toppen