Wiesmann stängs för gott

Rekonstruktionsarbetet med tyska sportbilstillverkaren Wiesmann har misslyckats. Sedan konkursen hösten 2013 har man letat efter nya ägare till Wiesmann som kan skjuta till friskt kapital och få igång tillverkningen igen. Men nu är allt hopp ute, fabriken stängs och de sista personerna har förlorat sin anställning.
Annons

Wiesmann stängs för gott
Wiesmann Roadster MF3, en retromodell som under sitt skal hade modern teknik från BMW. Sammanlagt byggdes cirka 1.700 bilar hos Wiesmann. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Att tillverka exklusiva sportbilar i små serier är ingen lätt match. Inte många företag överlever i det långa loppet och vi kan verkligen lyckönska Koenigsegg i Ängelholm till att ha klarat sitt första decennium och nu ser ut att gå mot en stabil framtid med ett allt starkare varumärke.

För tyska sportbilstillverkarna Gumpert och Wiesmann har det gått sämre. Båda ansökte om konkurs och rekonstruktion under fjolåret. För Gumpert misslyckades ansträngningarna att nå en rekonstruktion och nu ser det tyvärr ut att ha gått lika illa för Wiesmann som drogs med stora skulder till både leverantörer och personal. Problemen startade under 2009 då försäljningen av lyxbilar störtdök efter finanskrisens inledning, hösten 2008.

Efter konkursansökan i augusti 2013 försökte man hitta nya investerare men enligt uppgifter i holländska media har ansträngningarna misslyckats. Under sin storhetstid hade Wiesmann 125 anställda men under senaste tiden har det bara varit sex personer kvar i fabriken.

Även om inte nybilsproduktionen skulle kunna återupprättas fanns det ett visst hopp att ett reducerat Wiesmann skulle kunna fortsätta sin verksamhet med service och reparationer. Men nu är fabriken definitivt stängd och ingen personal finns kvar.

Bröderna Martin och Friedhelm Wiesmann startade sitt företag 1988, kom igång med produktion 1993 och baserade de retroinspirerade bilarna på teknik från BMW. Senaste och med all sannolikhet sista modellen var den blixtrande snabba Wiesmann GT MF4-CS med V8 från BMW M3 på 420 hk. Totalt byggdes det cirka 1.700 Wiesmannbilar.

 

Källa:

Telegraf.nl,Wiesmann nu echt dicht

Annons
Annons
Rulla till toppen