Audichefen avslöjar detaljer om nya A4

Det börjar närma sig premiär för nya Audi A4 – och nu avslöjar Audis tekniska chef Ulrich Hackenberg de första detaljerna om tekniken och designen. "En Audi får aldrig vara långtråkig", säger han.
Annons

Audichefen avslöjar detaljer om nya A4
Så här kan nästa generation Audi A4 se ut. Tekniken under skalet ska göra att den kör ifrån konkurrenterna, enligt Ulrich Hackenberg. Illustration: Schulte Design
Audichefen avslöjar detaljer om nya A4
De nya strålkastarna Matrix LED kommer förstås också till nya A4. De ger bättre ljus och lägre energiåtgång.

Nu är det sex år sedan Audi A4 lanserades och det börjar bli dags för en ersättare. Vi har redan skrivit om de första detaljerna och visat några illustrationer – och nu har tyska auto motor und sport fått en intervju med Ulrich Hackenberg, som ansvarar för den tekniska utvecklingen hos Audi.

Han bekräftar att nästa generation A4 lanseras 2015 och att den blir sprängfylld med ny teknik.

”Nya Audi A4 får de senaste växellådorna, den senaste generationens motorer, självklart Euro 6-klassificerade, och självklart som laddhybrid. Den nyaste strålkastartekniken finns ombord. Matrix LED är ett måste, det kommer alla våra nya modeller få”, säger Ulrich Hackenberg.

Det är viktigt att nya A4 blir lättare än dagens modell – det ger bättre köregenskaper och lägre utsläpp.

”Nästa Audi A4 blir ingen Space Frame-bil som A8. Det gäller att använda rätt material på rätt ställe.”

Audichefen avslöjar detaljer om nya A4
Nu bekräftar Audis tekniska chef Ulrich Hackenberg att nästa A4 och A6 kommer som laddhybrider. ”Det handlar inte bara om hårdvara, utan vi lär oss också mycket om mjukvara, som laddstrategier och att spara energi”, säger han.

Många tycker att alla Audis modeller ser likadana ut och att designen inte skiljer sig tillräckligt mycket mellan modellerna.

”Det här är ett ämne jag funderat mycket på och vi kommer göra ändringar. När det gäller design måste man ibland ta större steg. Just nu förbereder vi nästa generation av våra modeller och där spelar A8 en större roll. Men det finns många marknader där en likhet i designen är viktig eftersom Audi inte är ett så vanligt inslag i gatubilden.”

• Är det A8 som är nästa stora utmaning för er?

”Just nu, ja. A8 måste kombinera komfort och sportighet i en absolut perfekt synergi. Den ska också vara utmärkt på alla andra sätt. Den uttrycker kompetensen som Audi har att bygga premiumbilar på bästa sätt. En Audi får aldrig vara långtråkig, den måste ha karaktär, men den får aldrig irritera. Allt måste kännas högkvalitativt och harmonisera.”

Text: auto motor und sport

Läs också: Helt nya Audi A4 – här är första uppgifterna

Annons
Annons
Rulla till toppen