Nevs får inga pengar – nu stoppas produktionen

Nevs har ekonomiska problem. Tillverkningen av Saab 9-3 stoppas i en månad, bekräftar Nevs för Sveriges Radio.
Annons

Nevs tillverkar en uppdaterad version av Saab 9-3 med bensinmotor. Men nu stoppas produktionen i fyra veckor. Inga varsel ska dock vara aktuella, skriver Sveriges Radio P4 Väst. Nevs byggde tidigare sex bilar om dagen.

Anledningen är att den kinesiska staden Qingdao och företaget Qingbo inte betalat de pengar som Nevs blivit lovade. Därmed kan Nevs inte betala sina underleverantörer.

”De har bidragit med 650 miljoner till utökat aktiekapital, men mer finansiering har vi inte fått. De säger att de inte vill bryta avtalet, men har heller inte fullföljt det”, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs till TTELA.

Nevs försöker nu få till finansiering på lång sikt med hjälp av kortfristiga krediter och genom att minska kostnaderna. Men Nevs har också tecknat ett ramavtal med ”en större fordonstillverkare” för att utveckla plattformen Phoenix. Den ska ligga till grund för flera nya bilmodeller. Exakt vilken ”stor fordonstillverkare” som avses är inte klart.

Dessutom planerar Nevs att börja samarbeta med ytterligare en fordonstillverkare som ska ”tillföra mer resurser”. Inte heller här vill Nevs avslöja vilken fordonstillverkare det handlar om. Målet är att utveckla Saab till ett globalt premiumvarumärke.

Läs mer hos Sveriges Radio
Läs mer hos TTELA

Nevs får inga pengar – nu stoppas produktionen
Produktionen har varit medvetet låg för att trimma in alla funktioner och träna montörerna. Hittills har man byggt cirka sex bilar per dag under korta arbetspass. Men nu står bandet åter stilla i Trollhättan.
Annons
Annons
Rulla till toppen