Audi retar upp Porsche inför Le Mans – ser du hur?

Rivaliteten mellan koncernkollegorna Porsche och Audi är välkänd och den kommer snart att ställas på sin spets när 24-timmars på Le Mans ska avgöras. Det var länge sedan Porsche tävlade i ”kungaklassen” LMP1 och Audi skickar en välkomsthälsning med den här filmen. Men är den så snäll, egentligen…
Annons

Det har väl (förhoppningsvis) inte undgått någon att vi nu går in i veckan som kommer att krönas med årets förmodligen största motorsporthändelse – 24 timmars på Le Mans. Att följa Le Mans på plats är magiskt och nästbäst är tv-soffan, kompletterad av Radio Le Mans via nätet.

Årets Le Mans ser ut att bli riktigt gastkramande med inte mindre än tre fullfjädrade fabriksteam i LMP1-klassen: AudiToyota och Porsche. Det här året är reglementet förändrat för att teamen ska kunna återvinna mer energi (ungefär som i Formel 1) och det gör utgången ännu mera oviss. Vilket team har den smartaste tekniken för att kunna köra sin hybridsportvagn flat out i 24 timmar? Det vet vi på söndag 15 juni, klockan tre på eftermiddagen, när bilarna går i mål.

Porsches historik på Le Mans är lång och ärofylld. Med relativt små bilmodeller kunde man inte blanda sig i tätstriden och vinna totalt på 60-talet, men det ändrades 1970 när nya superbilen Porsche 917 krossade allt motstånd på Le Mans. ”Historiens bästa tävlingsbil” Porsche 917 skulle sen följas av 956 och 962, som tillsammans stapplade segrarna på hög under 70- och 80-talen. Senast Porsche vann på Le Mans var 1998, med 911 GT1.

Under de 15 år som Porsche inte deltagit i ”kungaklassen” på Le Mans är det som bekant Audi som dominerat. Första segern kom år 2000 då Biela, Kristensen och Pirro vann med Audi R8. Sen har det varit vinst för Audi varje år (om vi inkluderar 2003, då ett Audi-chassi förklätt till Bentley Speed 8 vann) med undantag av 2009, då Peugeot vann med sin 908 HDi FAP.

I den här filmen välkomnas Porsche tillbaka i LMP1 av Audi och det kan ju verka artigt nog. Men det är inte bara slutscenen i filmen, utanför Porsches museum i Zuffenhausen, som är lite lagom elak. När Audi R18 e-tron kör från Ingolstadt till Zuffenhausen passerar bilen en gammal traktor. Inget konstigt med det, tänker ni kanske, men det är faktiskt en Porsche!

Porsches ingenjörsbyrå konstruerade traktorer redan på 30-talet men det var först 1956 som man började tillverkade dem under eget namn. Traktortillverkningen blev en viktig del av Porsches produktion och fram till mitten av 60-talet tillverkades över 100.000 traktorer. Traktorn som blir omkörd i filmen ser ut att vara en Porsche 329 Super Export från början av 60-talet med trecylindrig, luftkyld dieselmotor på 35 hk. Porsche-emblemet på sidan av motorkåpan är bortpixlat av filmteamet.

Handsken är kastad och vi får se på söndag vem som skrattar sist och bäst. Toyota vill nog ha ett ord med i laget också!

Annons
Annons
Rulla till toppen