Så problemfria är bilarna: Suzuki bäst, Cheva sämst

Suzuki och Mitsubishi bygger de mest problemfria bilarna enligt svenska bilägare. Mest problem har Chevrolet och Land Rover. Samtidigt får Volkswagengruppen allt större kvalitetsproblem – allt enligt auto motor & sport-läsarna, som satt betyg på sina bilar.
Annons

Så problemfria är bilarna: Suzuki bäst, Cheva sämst
Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.

Om du vill köra problemfritt ska du välja en Suzuki eller Mitsubishi – åtminstone enligt auto motor & sport-läsarna. I vår begagnatdatabas finns 29.000 bilbetyg och här har vi tittat närmare på hur problemfria bilarna är enligt ägarna. Betygsskalan är 0–100 poäng och vi har tagit med bilar av årsmodell 2009–2013.

Bilägare som kör Suzuki och Mitsubishi är nöjdast med kvaliteten på bilarna, medan Chevrolet- och Land Rover-ägarna inte alls är lika nöjda.

”Idag när elfel och mjukvarubuggar blir allt vanligare är det viktigt att höra hur nöjda ägarna är med sina bilar innan man köper en begagnad bil. Med vår databas ser vi om en bilmodell lider av barnsjukdomar långt innan den har sin första besiktning”, säger Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.

Trenden är att de svenska bilägarna blir allt nöjdare med kvaliteten på sina bilar. Snittbetyget har ökat varje år de senaste fyra åren, och i år får medelbilen 89 av 100 poäng för problemfrihet. Men Volkswagenkoncernen går mot strömmen: Audi, Skoda och Seat visar alla en negativ kvalitetstrend och Volkswagen tillhör de märken som har mest missnöjda ägare. Bara Seat är bättre än genomsnittet.

”Här ser vi den negativa sidan med stora bilkoncerner som delar komponenter. Finns det en kvalitetsbrist sprider den sig snabbt till flera olika märken”, säger Alrik Söderlind.

ams kvalitetsindex – bäst och sämst

1. Suzuki (98 poäng)
2. Mitsubishi (96)
3. Mazda (95)
3. Renault (95)
3. Fiat (95)

27. Volvo (83)
27. Ford (83)
27. Citroën (83)
28. Land Rover (80)
29. Chevrolet (77)

Snittbetyget för alla bilar är 89 poäng.

Så problemfria är bilarna: Suzuki bäst, Cheva sämst
Så problemfria är bilarna: Suzuki bäst, Cheva sämst

Hela listan över ägarnas driftsäkerhetsbetyg finns att läsa i nummer 13/2014 av auto motor & sport som finns i butik 12 juni. Vi redovisar också vilka bilmodeller som är bäst och sämst i varje klass.

Samtliga ägarbetyg, som visar hur nöjda bilägarna är med sina bilar med 15 olika parametrar, presenteras i auto motor & sports Bilköpsguide som finns i butik nu. En användbar guide för dig som ska köpa en begagnad bil.

• Samtliga resultat i databasen finns tillgängligt för dig som är prenumerant – klicka här!

• Vill du bidra till den unika databasen och sätta betyg på din bil? Du kan berätta om dina upplevelser här!

Annons
Annons
Rulla till toppen