Opel Corsa gör en klassresa – bättre på allt

Helt nya Opel Corsa är helt ny på in- och utsidan, har fått höjd kvalitetskänsla, roligare chassisättning och snålare motorer. Målet är att på allvar utmana VW Polo och Ford Fiesta. Kan nya Opel Corsa lyckas med det – och vad säger du om designen?
Annons

I höst premiärvisas nya Opel Corsa på Parissalongen och kort därefter startar serieproduktionen på allvar. Redan nu vill Opel uppmärksamma oss på femte generationen Corsa och vi kan ta del av de första faktauppgifterna och bilderna.

Opel Corsa är helt ny, men vilar på en ”grundkaross” som baserar sig på föregående generation. Därför är innerutrymmen, yttermått, axelavstånd och bagagevolym i stort sett oförändrade. Däremot har Opel bytt ut alla yttre karossdelar och inte en detalj (enligt Opel själva) i inredningen finns kvar från förra generationen.

De som suttit i en Opel Adam har lätt att känna igen sig i nya Corsa. Ergonomi, design och vissa komponenter har lyfts över från Adam. I mitten sitter en sjutums färgpekskärm som gör att antalet knappar kunnat minskas i nya Corsa. Opel har eftersträvat en väsentligt bättre kvalitetskänsla och hur den upplevs får vi alltså ta del av på Parissalongen.

Infotainmentsystemet i nya Corsa är kompatibelet med Apple (iOS) och Android-enheter, båda kan röststyras. Bluetooth och Siri Eyes Free kan också användas, liksom BringGo för navigering samt Stitcher och TuneIn för internetradio och podsändningar. I konsollen finns det en Flexdock-parkering och laddstation för smartphones.

Flera nya hjälp- och assistanssystem går att välja till Opel Corsa. Däribland ingår bixenon-strålkastare, döda-vinkel-varnare, vägmärkesavläsare, vingelvarnare, automatisk avbländning av helljuset, avståndsvarning till framförvarande fordon, head-up display i vindrutan och däcktrycksövervakning.

Chassit är helt omarbetat och Opels talespersoner hävdar att man nu nått den perfekta kombinationen av god komfort (bättre än VW Polo) och körglädje (bättre än Ford Fiesta). Alla komponenter är utbytta, jämfört med föregående generation Corsa. Den nya, elektriskt assisterade styrservon är hastighetsberoende och med ett knapptryck kan man öka servoverkan vid till exempel stadskörning (standard). Två grundchassin ska erbjudas, Komfort eller Sport – den senare med 15–20 millimeter sänkt markfrigång och 17-tumsfälgar (16 tum är standard).

Vid lanseringen i höst erbjuds fyra bensinmotorer och två dieslar till nya Opel Corsa. Mest spännande är kanske den nya, trecylindriga 1,0 Ecotec Turbo som ska erbjudas i två versioner med antingen 90 eller 115 hk. Båda versionerna ger 170 Nm redan vid 1.800 rpm och har stopp/start-system som standard. Trepipen har också en helt ny, sexväxlad manuell transmission.

Till trepipen kommer tre fyrcylindriga bensinmotorer på 1,2 och 1,4 liter, varav en är den helt nya turbomotorn på 1,4 liter och 100 hk samt 200 Nm. Till de som vill köra diesel finns turbodieslar på 1,3 liter som ger 75 respektive 95 hk. Den sistnämnda är snålast i gänget med ett CO2-utsläpp på 89 g/km men det kommer ännu snålare motorer – som ligger runt 80 g/km – under 2015. Samtliga motorer är givetvis anpassade till de nya EU6-kraven för avgasutsläpp.

De som hoppas på en sportigare version av nya Opel Corsa får vänta till nästa år, eller eventuellt 2016. Under de 32 år som Opel Corsa tillverkats har det producerats tolv miljoner bilar, varav 2,8 miljoner av den fjärde generationen. Det gör Opel Corsa till en av de populäraste bilmodellerna i Europa och Corsa är Opels bästsäljare – en mycket viktig modell, med andra ord.

Målet för Opel är att på allvar kunna utmana storsäljarna Volkswagen Polo och Ford Fiesta. Vi får vänta med bedömningen hur väl Opel lyckats tills vi får tillfälle att provköra nya Corsa.

Opels långsiktiga mål är att öka marknadsandelen i Europa från 5,8 till 8 procent till 2022. Därmed ska Opel bli marknadens näst största biltillverkare. Som en del i den nya satsningen ska Opel lansera 27 nya modeller och 17 nya motorer till 2018. Bland nyheterna finns bland annat den upphöjda Adam Rocks och den helt nya generation Corsa.

Annons
Annons
Rulla till toppen