Trängselskatten kan höjas med straffavgift för diesel

Dieselbilar som inte klarar utsläppskraven Euro 6 kan snart tvingas betala dubbelt så hög trängselskatt i London, om borgmästaren får som han vill. Vad tycker du – rätt eller fel?
Annons

Trängselskatten kan höjas med straffavgift för diesel
Bilägare som kör en äldre dieselbil kan snart få betala en straffavgift för att köra in i London. Foto: Nevilley/Creative Commons/Wikimedia

Med start 2016 kan trängselskatten höjas med hela 75 procent – och den ska också gälla på Essingeleden i Stockholm. Men det är ingenting jämfört med vad bilisterna i London ställs inför.

Om borgmästaren Boris Johnson får som han vill ska förare som kör dieselbilar betala 115 kronor extra för att passera en tullstation, utöver de 130 kronor det redan kostar för bilisterna att åka in i huvudstaden.

Målet är att färre ska välja bilen som transportmedel, vilket ska förbättra luftkvaliteten, skriver The Times. Om försöket faller väl ut kan straffavgiften för dieselbilar också komma till andra städer i Storbritannien.

Moderna dieselbilar som klarar Euro 6-kraven skulle slippa tilläggsavgiften, men äldre dieselbilar och eventuellt också ”mindre effektiva bensinbilar” får betala extra, enligt Boris Johnsons förslag.

Annons
Annons
Rulla till toppen