Chefen avslöjar: ”Därför fick BMW i3 bara fyra stjärnor”

BMW släpper märkets första modell någonsin med framhjulsdrift. "Detta är en BMW in i minsta detalj", säger produktchefen, som också avslöjar varför elbilen i3 inte fick högsta betyg i krocktestet hos Euro NCAP.
Annons

En liten och framhjulsdriven familjebuss brukar kanske inte väcka så mycket uppmärksamhet på de stora bilsalongerna, men när BMW visade upp 2-serie Active Tourer var det många märkesentusiaster som rynkade på näsan.

BMW har dock höga förhoppningar på 2-serie Active Tourer, enligt produktchefen Frank Niederländer.

”Det finns ett behov av sådana här bilar som är premium. Man kan få läder, trä, lyx eller ett M-sportpaket. Man kan välja den känsla man vill ha”, säger han.

• En framhjulsdriven BMW är ett stort steg för varumärket. Är det klokt?

”Framhjulsdrift är ett stort steg för varumärket. Men vi har valt framhjulsdrift för att få bättre utrymmen. Tack vare Mini har vi tio års erfarenhet, vi vet hur man gör roliga framhjulsdrivna bilar. Därför kan vi göra en bil som känns som en BMW – den känns inte Mini, utan BMW.”

• Är det billigare att bygga en framhjulsdriven bil?

”Det är ingen skillnad i pris på att bygga en fram- eller bakhjulsdriven bil.”

• Blir det en ren elbil också?

”Nej, elbilar kommer från vår i-serie.”

Chefen avslöjar:
I samband med Genèvesalongen fick Alrik Söderlind en pratstund med Frank Niederländer, som är produktchef för 2-serie Active Tourer.

• Är den lika underhållande som en 3-serie?

”Körfokus är väldigt viktigt för oss, med head up-display och hur hela förarmiljön ser ut. Det är en BMW in i minsta detalj. Men är det samma körkänsla som i en sedan eller coupé? Nej, det är en annan typ av bil, en högre bil.”

• Hade ni vågat bygga den här bilen om inte Mercedes hade en framhjulsdriven A-klass och B-klass?

”Det har ingen avgörande roll, vi har diskuterat framhjulsdrift sedan 1970-talet. Men när vi har Minis arkitektur var det ett förnuftigt beslut, inte minst med tanke på utrymmen och att vi kan dela kostnaderna med Mini.”

• Kommer den att klara fem stjärnor i Euro NCAP?

”Ja.”

• Om du är säker på det redan nu, visste ni att i3 inte skulle klara fem stjärnor innan den testades?

”Ja, det visste vi. Fem stjärnor hade betytt högre vikt och prioriteringen var låg vikt.”

• Läs hela intervjun och vår provduell mellan BMW 2-serie Active Tourer och Volkswagen Golf Sportsvan i nummer 17, som finns i butik den 7 augusti. Du kan också köpa den direkt här på nätet eller teckna en prenumeration.

Annons
Annons
Rulla till toppen