Tesla utökar garantin – gäller även elmotorn

Grundaren Elon Musk berättar i ett blogginlägg att garantitiden för elektriska drivlinan i Tesla Model S blir densamma som för batteripaketet, åtta år oavsett körsträcka. Den utökade garantin gäller retroaktivt för alla bilar som tillverkats, från 2012 och framåt. Garantin gäller oavsett antalet ägarbyte.
Annons

De som äger en Tesla Model S eller planerar att köpa en bil kan i fortsättningen sova lite tryggare på nätterna. Teslas grundare Elon Musk tillkännagav i ett blogginlägg under helgen att man ska utöka garantipaketet för Model S – och det gäller retroaktivt för alla bilar som tillverkats, oavsett antalet ägarbyten.

Även den elektriska drivlinan omfattas nu av samma fabriksgaranti som batteripaketet, det vill säga åtta år och oavsett körsträcka. Beslutet togs efter att man konstaterat att Teslas elmotorer visat sig vara mycket mera driftsäkra än förbränningsmotorer, och det borde även avspegla sig i garantiåtagandet.

Elon Musk bifogade även en brasklapp till aktieägarna och de som tänker investera i Tesla: ”Jag måste medge att detta på kort sikt innebär en viss negativ påverkan på Teslas vinstmarginal. Men det är rätt beslut för Tesla och det kommer att löna sig på lång sikt.”

Beslutet med förlängd garanti innebär att även de först tillverkade bilarna, som närmar sig en ålder på två år, fortfarande har kvar en garantitid för batteri och drivlina i sex år. Om de förlängda garantierna blir desamma för kommande, fyrhjulsdrivna suvmodellen Tesla Model X nämndes inte av Elon Musk. Model X väntas presenteras under slutet av året och under 2015 ska Tesla bredda utbudet med sin tredje modell, kallad just Model III. Den sistnämnda blir en storleksklass mindre än Model S, ungefär som BMW 3-serie och Audi A4.

I lördags invigdes Tesla Motors Service Center i Infra City, Kanalvägen 16, i Stockholm. Fler snabbladdarstationer, så kallade ”Superchargers”, ska byggas i Sverige och en av dessa placeras i Infra City. Det ska även byggas Superchargers längs E4:an. En annan svensk nyhet är att Tesla inför tre års vagnskadegaranti på alla bilar, priset stiger därmed med 19.500 kronor.

 

Missa inte:

auto motor & sport nummer 18-2014: Stort test – Nya BMW i8 mot Porsche 911 och Tesla Model S (klicka på länken för att läsa testet digitalt, gratis för prenumeranter).

Annons
Annons
Rulla till toppen