Volkswagen kan släppa ny Golf snabbare än du tror

Bara fem år efter premiären lanseras nästa generation Volkswagen Golf, enligt uppgifter till auto motor und sport. Men den blir inte helt ny.
Annons

Det är inte särskilt länge sedan Volkswagenchefen Martin Winterkorn visade upp sjunde generationen Golf, som är helt ny från grunden och bygger på MQB-plattformen.

Volkswagen har ännu inte hunnit ansiktslyfta modellen, och det finns fortfarande versioner av Golf som inte är lanserade – som laddhybriden GTE.

Men trots det har spekulationerna om ersättaren redan satt igång. Och den kan komma betydligt snabbare än väntat, enligt tyska auto motor und sport.

Volkswagen har tidigare lanserat ”halvnya” versioner av befintliga modeller. Ett exempel är generation fem och sex av Golf, liksom den nuvarande Passatmodellen, som till stor del bygger på teknik från föregångaren.

Volkswagen kan släppa ny Golf snabbare än du tror
Viktminskningen jämfört med dagens modell blir drygt 50 kilo. Tillsammans med en supersnål dieselmotor kapas koldioxidutsläppen rejält.

Nu planerar Volkswagen alltså att göra på samma sätt med sjunde och åttonde generationen Golf. Istället för ett försiktigt ansiktslyft lanseras en ”ny” modell, som alltså inte är helt ny, men som ändå förändras på så många punkter att det helt klart inte rör sig om samma modell. Ett grundligt facelift, helt enkelt.

Enligt auto motor und sport lanserar Volkswagen nästa Golfgeneration 2017. Designskillnaderna blir inte stora, men nya Golf bygger vidare på det nya designspråket som introducerades med Passat, där karossen ska ge ett brett och lågt intryck.

Även assistanssystemen hämtas från Passat. Det innebär att Golf får autobroms som känner igen fotgängare, helautomatisk parkeringsassistent, 360-graderskamera, head up-display och ett infotainmentsystem som kan spegla apparna som finns i telefonen.

Men det handlar inte bara om design och teknik. Volkswagen är precis som alla andra biltillverkare pressade av EU:s nya utsläppskrav – den genomsnittliga koldioxidsiffran för hela modellprogrammet måste vara 95 gram.

Därför hämtar nästa Volkswagen Golf en hel del smarta lösningar från konceptbilen XL1. Det ryktas bland annat om en trecylindrig dieselmotor och en viktminskning på 50 kilo.

Illustrationer: Schulte Design

Volkswagen kan släppa ny Golf snabbare än du tror
Volkswagens designspråk ska kännas ”lågt och brett”. Golf hämtar både design- och teknikdetaljer från nya Passat, som börjar säljas i höst.
Annons
Annons
Rulla till toppen