Storskräll på söndagen – trängselskatten kan skrotas

Tvärt emot alla undersökningar röstade göteborgarna nej till trängselskatten. Osäkerheten inför vad som ska hända är stor men vägtullarna kan försvinna.
Annons

Storskräll på söndagen – trängselskatten kan skrotas
Göteborgarna har sagt sitt – nu kan trängselskatten försvinna. Foto: Creative Commons/Wikimedia

Under söndagen röstade svenska folket – men göteborgarna fick också möjlighet att ta ställning till om trängselskatterna ska vara kvar i den västsvenska staden. Och av allt att döma blir svaret ”nej”.

Vid femtiden på morgonen hade nejsidan 57 procent av rösterna medan jasidan hade 43 procent, skriver GT. Det innebär till att börja med att vägtullarna kan försvinna. Men många uttrycker också osäkerhet för situationen och ser resultatet som ett underbetyg för de nuvarande politikerna.

”Nu får de ta omtag på hela frågan. Först måste de ta ställning till om de vill följa folkomröstningens utslag eller inte. Om man vill följa folkviljan är det nya förhandlingar som väntar med både regering och med kringliggande kommuner. Det är ingen avundsvärd uppgift för Göteborgspolitikerna, det blir inte lätt”, säger Ulf Bjereld, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, till GT.

Ett av partierna som jobbat för att skrota trängselskatten i Göteborg är Vägvalet.

”Resultatet är ett bevis på att det har funnits ett förtroendegap mellan politiker och göteborgare. Jag ser det som ett klart besked att göteborgarna inte vill ha trängselskatten”, säger partiledaren Theo Papaioannou till GP.

Läs också: Nytt förslag: Trängselskatten kan chockhöjas
Läs också: Dieselbilar kan tvingas betala högre trängselskatt
Läs också: Nytt förslag: Fördubbla trängselskatten

Annons
Annons
Rulla till toppen