Jaguar kan gå tillbaka till raka sexcylindriga motorer

Snart kan dagens V6-motorer åka ut till förmån för raka sexor – de är både lättare, effektivare och billigare, enligt en ingenjör på Jaguar.
Annons

Jaguar har nyss visat upp en helt ny modell i mellanklassen. XE blir mycket viktig för att Jaguar ska öka försäljningen i hela världen. Bilen får bland annat ta del av en helt ny motorfamilj med fyrcylindriga motorer, som går under namnet Ingenium.

Den nuvarande toppmodellen, som heter Jaguar XE S, har samma V6-motor med kompressor på 3,0 liter som redan finns i flera andra Jaguarmodeller. Men i framtiden kan vi eventuellt få se både raka tre- och sexcylindriga motorer som baseras på Ingeniumplattformen.

Läs också: Jaguar XE blir lätt, snål – och supersnabb

Jaguar vill varken bekräfta eller dementera ryktena om att biltillverkaren är på väg tillbaka mot raka sexcylindriga motorer. Men australiska bilsajten Motoring fick en pratstund med Paul Witworth, som är chefsingenjör för Ingeniummotorerna, i samband med XE-premiären och han nämner en rad fördelar med en rak, sexcylindrig motorer.

”Jag kommer inte berätta om vi gör en V6-motor eller en rak sexa. Men det jag kan säga är att en rak sexa till att börja med har färre rörliga delar, och när det gäller bränsleförbrukning och utsläpp gäller att ju färre rörliga delar du har, desto bättre är det”, säger han till Motoring, och fortsätter:

”Raka sexcylindriga motorer är en utmaning när det gäller paketering – det är svårare att uppnå bra krocktestresultat. Men motorn kommer vara mycket effektivare, lättare och billigare att bygga.”

Även Mercedes har haft planer på att väcka liv i den raka sexan.

Läs mer: Mercedes satsar på raka sexor
Läs mer: BMW skrotar 530i – sista raka sugsexan

Om vi någonsin får se en ny rak sexa från Jaguar blir det förmodligen 2016, i samband med att nästa generation XF visas upp. Då kan vi också räkna med att Jaguar presenterar någon form av hybridteknik, vilket Ingeniummotorerna är förberedda för.

”Vi tittar på alla hybridalternativ inom Jaguar och Land Rover, och Ingenium kommer klara dem alla – vi vore galna om vi utvecklade en motorfamilj som inte var klar för hybridteknik. Ingenium klarar allt från mildhybrider till laddhybrider”, säger Paul Witworth till Motoring.

Läs mer: Jaguar visar nya XE – är detta din nya tjänstebil?
Läs mer: Jaguar XE-premiären som fick internet att koka över

Annons
Annons
Rulla till toppen