Jay Leno kör en ikon – Helgonets P1800S

Volvo förstod nog inte hur smarta de var när de lånade ut P1800 till inspelningen av TV-serien ”The Saint”, eller ”Helgonet” som programmet hette i Sverige. Skådespelaren Roger Moore gjorde Volvo P1800 till en ikon och just det här vita exemplaret, från 1967, ägde han faktiskt själv. Nuvarande ägaren Bill Krzastek har totalrenoverat bilen och i Jay Lenos Garage får vi en grundlig genomgång av denna historiska Volvo P1800S.
Annons

Minns du ”Helgonet”? En populär TV-serie på 60-talet där huvudpersonen, spelad av Roger Moore, körde Volvo P1800. Men varför blev det just en Volvo P1800? Sanningen är inte så smickrade som vi svenskar gärna vill tro…

”The Saint” som TV-serien hette på engelska var en väldigt populär programserie i början på 60-talet. TV-rättigheterna köptes av Leslie Charteris som författade den första boken om The Saint redan på 20-talet och skrev ett 40-tal böcker. Totalt blev det 118 avsnitt av The Saint mellan 1962–1969.

Den bildsköna huvudpersonen, Simon Templar, spelades av en då ung och oprövad Roger Moore. Rollen i Helgonet blev en trampolin i karriär och Roger Moore blev senare legendarisk i sin tolkning av den brittiska agenten James Bond.

Simon Templar framställdes som en blandning av charmig aristokrat och modern Robin Hood, vilket krävde en elegant och sportig bil som matchade hans karaktär. Producenterna vände sig först till de inhemska biltillverkarna men fick inget napp, kanske för att böckerna bedömdes som ”kiosklitteratur” och inte var något som man ville förknippa med sitt varumärke.

Produktionsledaren Johnny Goodman hade en god vän som var trafikpolis och det var han som tipsade om en fräck bil han sett på gatorna i London – en Volvo P1800. TV-bolaget skickade Moore till en Volvo-återförsäljare och på så sätt hamnade Volvon i händerna på ”Helgonet”.

Roger Moore ägde och körde just det här exemplaret, en Volvo P1800S från 1967, även privat. Bilen vandrade vidare och blev stående i ett rätt bedrövligt skick innan nuvarande ägaren Bill Krzastek köpte Volvon och inledde en omfattande renovering. Sedan Bill Krzastek blev klar med bilen har P1800:an varit ”på turné” i flera länder och nu var det alltså dags för Jay Lenos Garage att ta sig en titt på denna klassiska modell.

När projektledaren Helmer Petterson på slutet av 50-talet fick jobbet att skapa en sportig, tvådörrars coupémodell till Volvo var det noga med att bilen fick en ”exklusiv” och spännande image. Officiellt hette det att Volvo P1800 var designad av italienska Frua men i själva verket var det Helmers son Pelle Petterson som ritade P1800. Något som Volvo höll hemligt under decennier men vid 50-årsjubileumet 2011 ändrade man detta och Pelle Pettersson anges numera som designer. Volvo P1800 premiärvisades i Bryssel i januari 1960 och till hösten började produktionen hos Jensen Motors i England, som årsmodell 1961. 1963 flyttades produktion av P1800 till Sverige och då blev det ett extra ”S” i modellnamnet.

 

Missa inte historisk Volvo-läsning:

Volvo PV fyller 70 år – här är tio roliga fakta

Volvo 240 fyller år – 10 roliga fakta om klassikern

Jay Leno kör en ikon – Helgonets P1800S
Roger Moore som Simon Templar i TV-serien ”The Saint”. Kiosklitteratur eller ej så blev serien väldigt populär och fick mycket höga publiksiffror under många år. Något som satte Volvo P1800 på kartan och gjorde den till något av en ikon.
Annons
Annons
Rulla till toppen