160 bilägare har tankat fel – skador för en miljon kronor

En tankbil fyllde på fel bränsle på en bensinmack och nu har 160 bilägare fått dyra motorstopp. "Tanken måste tömmas helt", säger en mekaniker.
Annons

Att tanka fel bränsle kan stå dig dyrt, och det är vanligare än du tror. Varje år sker åtminstone 20.000 feltankningar, enligt försäkringsbolaget If.

Men inte ens om du tar rätt pump kan du vara helt säker på att du faktiskt tankar rätt bränsle. Under fredagkvällen råkade en tankbil fylla på diesel i bensintankarna och bensin i dieseltankarna på en tysk mack, skriver Hannoversche Allgemeine.

På lördagmorgonen började problemen. Hittills har 40 bilägare rapporterat problem med sina bilar och ytterligare 60 bilägare har kontaktats med hjälp av mackens bonuskort. Totalt kan så många som 160 bilägare vara drabbade och skadorna kan kosta upp mot en miljon kronor.

”Tanken måste tömmas helt, bränslesystemet måste rengöras och bränslefiltret måste bytas ut. Beroende på bilmodell och tankstorleken kan det kosta mellan 3.000 och 5.000 kronor”, säger Andreas Engel, en mekaniker som redan reparerat tio bilar som tankat fel.

Läs också: 20.000 feltankningar varje år – så gör du om du tankat fel
Läs också: Dieselbilar är för bra – allt fler tankar fel

Annons
Annons
Rulla till toppen