”Släck ned FM-bandet” – då måste du köpa ny bilstereo

FM-bandet ska släckas ned senast 2022 för att tvinga över svenskarna till digitalradio – och det innebär att du också måste uppgradera bilstereon. Kritiker menar att radiosändningar över nätet är både bättre och billigare.
Annons

Om du köper en ny bil är det inte alls säkert att den har stöd för digitalradio – det är oftast tillval.

Så mycket kostar digitalradio i bilen

Innan du beställer, kontrollera att systemet har stöd för DAB+.

Volvo XC90: 5.900:–
Volvo V70: 5.500:–
Mercedes B-klass: 4.900:–
Audi A6: 4.700:–
BMW 3-serie: 3.100:–
Volkswagen Golf: 2.100:–
Skoda Octavia: 1.000:–

Släck ned FM-nätet och sätt igång digitalradion på allvar – även om det innebär att miljontals svenskar måste köpa nya radioapparater. Så kan utredningen som nu presenteras på DN Debatt sammanfattas.

Rapporten är skriven av regeringens branschsamordnare Nina Wormbs och enligt henne bör FM-bandet släckas ned helt senast 2022, för att tvinga över lyssnarna till digitalradio. FM-bandet har inte plats för fler stationer och om DAB-nätet byggs ut som det är tänkt nås sju av tio svenskar 2016.

Men en övergång till digitalradio kostar hundratals miljoner kronor och dessutom måste alltså alla radioapparater bytas ut, även i bilen, om den inte kan ta emot DAB-sändningar idag. Att gå över helt till sändningar på nätet kan innebära problem, enligt Klas Elm, som är vd på branschorganisationen Elektronikbranschen som bland annat företräder hemelektronikbutikerna.

”Det tror jag inte vi har kapaciteten för, och 4G-nätet kommer inte att räcka till. Just nu är DAB en bättre lösning i min bok”, säger han till IDG.

Läs också: Slutlyssnat på FM-radio – det kostar dig 2.000 kronor
Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut
Läs också: Vi testar Apple CarPlay: Stort steg framåt – men inte felfritt


Så fungerar digitalradio

Digitalradio rymmer upp till 60 radiokanaler vilket är betydligt mer än dagens FM-band. Men om de digitala radiokanalerna ska få bättre ljudkvalitet än dagens FM-kanaler ryms 48 kanaler, skriver IDG.

Digitalradio har varit på tapeten länge och skulle införas redan för tio år sedan. Men den dåvarande regeringen stoppade projektet. Idag är digitalradio relativt utbrett i Storbritannien och Norge.

Förespråkarna menar att all radio i framtiden inte kan sändas enbart över nätet – det gör samhället mer sårbart, och alla har heller inte tillgång till bredband. Kritiker menar att internet fyller samma funktion till lägre kostnad.

Läs också: Slutlyssnat på FM-radio – det kostar dig 2.000 kronor
Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut
Läs också: Vi testar Apple CarPlay: Stort steg framåt – men inte felfritt

Annons
Annons
Rulla till toppen