Snilleblixt på nöjesfält – så ska Volvo krocktesta

Vid ett besök på Legoland fick Volvo Cars säkerhetsexpert Anders Axelsson en snilleblixt. En av åkattraktionerna på nöjesfältet skulle kunna simulera de våldsamma krafter som en bil utsätts för när den kör av vägen, ut i terrängen. En industrirobot från ABB skapar de skakningar som testar fram säkrare bilstolar åt Volvo.
Annons

När man står och diskar eller vattnar blommorna eller gör något annat som inte har med jobbet att göra – då kan man få de allra bästa idéerna. Det hände Volvo Cars säkerhetsexpert Anders Axelsson när han 2007 besökte Legoland med sina barn. En av åkattraktionerna på nöjesfältet var ”Robocoaster”, en robotliknande maskin som slungar omkring passagerarna.

Barnen var förtjusta men Anders Axelsson vägrade att prova på, men det hindrade ändå inte att han fick en snilleblixt:

”När jag stod och tittade på folk som slängdes hit och dit under åkturen i ’Robocoaster’ gick det upp för mig att de snabba, slumpmässiga rörelserna liknade den våldsamma kraft som passagerarna utsätts för vid en avåkningssituation,” berättar Anders Axelson.

Behovet av en ny testmetod uppstod 2006 då Volvo intensifierade utvecklingen av teknik som skyddar bilpassagerare vid avåkning. Volvo har under många år samlat in data från verkliga avåkningssituationer och de användes för att skapa tre krocktester: ”Dike”, ”Luftfärd” och ”Ojämn terräng”. Även om händelseförloppet inte är så brutalt och kort som vid en frontalkrock är det ändå mycket farligt att fara av vägen. Det finns nämligen en hög risk att studsa ur den ideala, stadigt fastspända sittposition och skada sig. Risken är också hög för att slå in i andra passagerare och skada varandra.

”Våra konstruktörer tog fram lovande lösningar för att aktivt dra tillbaka den åkande och hålla honom eller henne kvar på plats i stolen,” berättar Anders Axelson. ”Men eftersom tester med kompletta bilar ute i terrängen är tidskrävande och dyra testmetoder, behövde vi en snabbare och billigare lösning för att utvärdera idéerna.”

 

Missa inte denna läsning:

Nya Volvo XC90: Bättre skydd för avåkning

 

Snilleblixt på nöjesfält – så ska Volvo krocktesta
Vid en avåkning ut i terrängen blir det våldsamma krafter som slungar runt förare och passagerare inuti kupén. Risken för skador är stor och Volvos lösning är att snabbt spänna åt säkerhetsbältet. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Idén uppstod alltså på Legoland och tillbaka på kontoret började Anders söka efter en likartad robot som kunde programmeras att imitera de rörelsemönster som man dokumenterat under sina avåkningstester med hela bilar.

”ABB, som tillverkar industrirobotar, hade både den teknik och den kunskap som behövdes för att programmera en maskin som ursprungligen skapats för precisionsarbete, till att i stället skaka om en bilstol i ett till synes slumpmässigt mönster. Det fungerade utmärkt,” säger Anders Axelson.

En bilstol med inbyggt säkerhetsbälte monterades på den fleraxliga industriroboten. Tillsammans med en krockdocka kan roboten programmeras för att simulera passagerarnas rörelser under de kritiska delarna av en avåkningssituation.

Resultatet av forskningen är världens första säkerhetslösning för skydd vid avåkningsolyckor. Helhetslösningen omfattar en snabb elektrisk indragning av bältet och en energiabsorberande funktion i stolarna för att dämpa de vertikala krafter som uppstår vid en hård landning i terrängen.

”Det mest värdefulla resultatet från ’Robocoaster-testerna’ är förmodligen insikten om hur väl säkerhetsbältets åtstramning samverkar med det förbättrade sidostödet i vår nya stolsgeneration,” säger Anders Axelson.

Trots alla hjälp som Anders Axelson fått av ”Robocoaster-idén” på Legoland har han inte själv åkt i den. Inte förrän filmen skulle göras.

”Inte en chans! Häftiga åkattraktioner får mig bara att må illa,” säger Hans och tillägger att hans barn förbjudit honom att kräkas eller göra något annat ”skämmigt” under inspelningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen