VTI-rapport visar att bilisterna får dubbel beskattning

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har lämnat en rapport som visar att svenska bilister betalar dubbel skatt. Orsaken är en felräkning som inte visar hur antalet bilolyckor minskat de senaste åren. Rapporten visar också att till exempel persontågen inte alls betalar den skatt de borde göra.
Annons

Inte sällan har statens oberoende väg- och transportforskningsinstitut, VTI, kommit med ”obekväma” rapporter som pekat på politiska brister. Nu är det dags igen. Nyligen presenterade VTI en rapport som tagits fram på regeringens uppdrag där trafikens samhällsekonomiska kostnader redovisas.

VTI-rapporten avslöjas en allvarlig felräkning som inte uppdaterats sedan 90-talet. Det underlag från Trafikanalys som politikerna haft för att beräkna trafikslagens kostnader tas fram av Asek, Arbetsgruppen för samhällsekonomisk kalkylering. Som vi alla vet har antalet allvarliga olyckor i biltrafiken sjunkit dramatiskt de senaste åren och därmed har också samhällets kostnader för skador och sjukvård sjunkit.

Beräkningarna som tagits fram visar att privatbilisterna ska betala 0,45 kronor per fordonskilometer för att kompensera de risker för olyckor som finns. Men i VTI-rapporten visar det sig att den verkliga risken idag borde vara 0,22 kronor per kilometer, alltså en halvering. Bilisterna betalar därför dubbelt så mycket skatt som de borde.

Den som är konspiratoriskt lagd skulle kunna tro att felräkningen för bilisterna inte är någon tillfällighet. I VTI-rapporten visar det sig att bilisterna missgynnas samtidigt som persontågen kommer undan alldeles för billigt. Persontågen har skatter och avgifter på 5,59 kronor per kilometer trots att den verkliga kostnaden är 9,43 kronor.

På Trafikanalys hemsida står det: ”Trafikanalys förser beslutsfattare inom transportpolitiken med goda och relevanta kunskapsunderlag.” Men VTI-rapporten visar alltså att Trafikanalys gjort en grov felberäkning. Frågan är om en ny regeringen, efter extravalet i vår, tänker rätta till felet och sänka skatten för bilisterna?

 

Missa inte denna läsning:

Allt färre dör i trafiken – 264 omkom under 2013

 

Ladda ner VTI-rapportenSAMKOST. Redovisning av regeringsuppdrag kring trafikens samhälls-ekonomiska kostnader” som pdf-dokument (klicka på länken).

Annons
Annons
Rulla till toppen