Därför blev Aztek så ful: ”Skulle inte hända idag”

Designern som ansvarade för världens kanske fulaste bil ritade också några av de snyggaste. Wayne Cherry har en 42-årig karriär inom GM bakom sig men kommer – kanske helt orättvist? – bli mest ihågkommen för den monumentala floppen Pontiac Aztek.
Annons

Därför blev Aztek så ful:
Det är den här bilen, Pontiac Aztek, som designern Wayne Cherry kommer bli ihågkommen för. Men han har designat betydligt snyggare bilar än så här.

Det var en jämförelsevis ganska snygg och futuristisk konceptbil som Pontiac visade upp 1999. Designen beskrevs som ”extrem” och med stora utrymmen och bra flexibilitet skulle de tilltänkta kunderna ur generation X lockas till märket.

Sedan vet vi hur det gick. Någonstans på vägen gick Pontiac vilse och den produktionsfärdiga bilen som sedan började säljas blev en monumental flopp. Den har beskrivits som århundradets fulaste bil.

Läs också: Bob Lutz: ”Detroit föll samman därför att…”
Läs också: Bob Lutz: ”Jag har alltid velat sälja Saab”

Mannen bakom Pontiac Aztek-designen heter Wayne Cherry och har en 42-årig karriär inom General Motors bakom sig. Det skulle vara lätt att bara döma ut honom eftersom han designade det som blev århundradets kanske fulaste bil, men han har faktiskt också en del annat på sitt cv.

Wayne Cherry, idag 71 år gammal, är bland annat ansvarig för den läckra konceptbilen Cadillac Sixteen, som hjälpte till att väcka liv i det näst intill insomnade märket. Han har också designat sportbilarna Saturn Sky och Pontiac Solstice samt flera Opelbilar (bland annat Calibra). Hans team stod bakom 45 konceptbilar under åren 1998–2004.

Läs också: Pontiac Aztek – så skapades världens fulaste bil
Läs också: Förbjuden frukt: Tio bilar som borde säljas i Sverige

Därför blev Aztek så ful:
Bildesign är förstås upp till var och en, men de flesta skulle nog hålla med om att konceptversionen av Pontiac Aztek är snyggare än bilen som sedan sattes i serieproduktion.

Den här enorma bredden, från klumpiga Aztek till maffiga Sixteen, visar vilka enorma problem som fanns inom General Motors under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Många av designavdelningens skisser yxades ned av GM-team som bestod av representanter från marknads-, tillverknings- och ekonomiavdelningarna.

De sistnämnda valde GM-ikonen Bob Lutz att beskriva som ”bean counters” i sin populära bok om krisen inom märket. Det var tack vare Bob Lutz som designavdelningen i allmänhet och Wayne Cherry i synnerhet till slut fick mer att säga till om.

Konceptversionen av Pontiac Aztek togs alltså emot väl, men när bilen sedan skulle börja serieproduceras valde GM att använda plattformen från en minibuss. Det förstörde utseendet totalt. Dessutom togs flera karaktäristiska designelement bort, bland annat dörrarna som öppnades uppåt.

Läs också: 10 bilfabriker du inte trodde fanns i verkligheten

”Från konceptet till den produktionsfärdiga bilen gjordes flera kompromisser för att spara pengar som påverkade bilen visuellt, men inte funktionellt. När den började säljas var den väldigt funktionell, men den är vad jag skulle beskriva som proportionellt utmanande”, har Wayne Cherry sagt i en tidigare intervju.

Enligt honom skulle en ”ny Pontiac Aztek” aldrig kunna hända i dagens GM-kultur. Designavdelningen har fått en fast plats i General Motors produktstrategigrupp.

”Wayne Cherry var hopplöst inlåst i systemet som GM satte på plats. Hans rykte förstördes på grund av skräp som Aztek. Det var inte rättvist, men det var så systemet fungerade”, säger Robert Cumberford, tidigare GM-designer och numera designredaktör på biltidningen Automobile, till Automotive News.

Källa: Automotive News – 100 years of GM

Läs också: Volvos tio mest spektakulära konceptbilar
Läs också: Pontiac Aztek – så skapades världens fulaste bil

Därför blev Aztek så ful:
Lång, låg och snabb: konceptbilen Cadillac Sixteen ritades av samma designer som Pontiac Aztek.
Annons
Annons
Rulla till toppen