Nästa BMW 7-serie – en tekniksensation

Smart bilnyckel, automatisk parkering, nytt iDrive-system med pekskärm och lägre vikt är bara några av alla nyheter som kommer i nästa generation BMW 7-serie. Här kan vi visa illustrationer på hur den kommer se ut.
Annons

Nästa BMW 7-serie – en tekniksensation
Det blir ingen designrevolution när BMW visar upp nästa 7-serie, men under skalet finns flera intressanta nyheter. Illustration: Schulte Design

Premiären för nästa generation BMW 7-serie närmar sig. Den nuvarande modellen, som går under benämningen F01, lanserades 2008 och nu publicerar tyska auto motor und sport en del intressant information om uppföljaren G11 (eller G12, som den kallas i förlängt utförande).

Vi har visat spionbilder på BMW 7-serie i flera omgångar, bland annat när den vintertestades på svenska vägar, men här kan vi för första gången visa illustrationer på hur nästa generation kan se ut.

Som vi kan se blir det inte precis någon designrevolution, men det finns ändå en del detaljer att lägga märke till. I fronten blir de klassiska BMW-njurarna större och strålkastarna smalare. De får också karaktäristiska LED-varselljus. Sidolinjen vid dörrhandtagen blir skarpare än idag och bakpartiet ska ge ett bredare intryck.

Men det är under skalet som de största skillnaderna märks. Framför allt blir bilen betydligt lättare än idag vilket gynnar både förbrukningen och köregenskaperna. Dessutom bjuder nästa BMW 7-serie på mycket ny teknik för att matcha tuffaste konkurrenten Mercedes S-klass.

Läs också: BMW 7-serie vintertestas i Sverige
Läs också: BMW 7-serie fångad på svenska vägar

Nästa BMW 7-serie – en tekniksensation
Bakpartiet ska ge ett bredare och lägre intryck. BMW 7-serie kommer i två hybridvarianter, varav åtminstone en går att ladda i ett eluttag.
Smart nyckel

Den här nyheten hämtas från BMW i8. Nyckeln har en högupplöst LCD-skärm visar information om bilen, exempelvis bränslenivå och om dörrarna är låsta. Enligt vissa uppgifter kommer 7-serieägarna också kunna sköta parkeringsassistenten med bilnyckeln, för att bilen ska parkera helt själv.

Interiören blir ”något helt nytt”

Inredningen ska visa vägen för kommande BMW-modeller. Viktigast blir ett helt nyutvecklat iDrive-system som för första gången får pekskärm.

Jo, du läste rätt: BMW kommer fortfarande ha kvar iDrive-kontrollvredet på mittkonsolen, men den breda och smala skärmen ska också kunna skötas med fingrarna. Skärmen har stöd för samma rörelser som smarta mobiler och surfplattor – du kan alltså svepa, nypa och dra.

En annan nyhet är att ljudsystemet från Bang & Olufsen kastas ut till förmån för konkurrenten Bowers & Wilkins.

Läs också: BMW 7-serie – bästa spionbilderna hittills
Läs också: Interiören i nästa BMW 7-serie fångad på bild

Mycket ny teknik

Förutom det nya iDrive-systemet kommer också trådlös laddning för mobiltelefoner, WiFi-hotspot för att passagerarna ska kunna surfa och full-LED-strålkastare som kan anpassa ljuset automatiskt för att inte blända mötande bilister.

Färre dieselmotorer

Enligt uppgifterna i auto motor und sport kommer nästa BMW 7-serie bara med en enda dieselmotor, åtminstone i början. Däremot kommer fyra bensinmotorer och två hybridmodeller. Motorerna kopplas till en åtta- eller möjligtvis niostegad automatlåda.

Premiär i höst

BMW visar upp nästa 7-serie på Frankfurtsalongen 2015, som öppnar i september. Något senare kommer också en helt ny generation Porsche Panamera.

Läs också: Nya BMW 7-serie får hifi-ljud från Bowers & Wilkins
Spionbilder: Nästa Porsche Panamera blir lättare och snyggare

Annons
Annons
Rulla till toppen