Duell: Tesla P85D möter Ferrari 458 Italia

Med en 0–100 tid på 3,4 sekunder är fyrhjulsdrivna Tesla Model S P85D en sjukt snabb bil. Men 700 elektriska hästar ska fördelas på hela 2,2 ton bil och då borde inte Tesla P85D ha en chans mot Ferrari 458 Italia som ”bara” har 570 hk men i gengäld väger 700 kilo mindre. Start från stillastående – vilken bil tror du vinner duellen?
Annons

Som vi berättat i början av vintern har Tesla stuvat om i modellprogrammet och erbjuder numera också fyrhjulsdrift till Model S. Man kan välja fyrhjulsdriften som tillval till Model S 85 och på toppen av utbudet hittar vi den fyrhjulsdrivna ”värstingen” Tesla Model S P85D med 477 hk (350 kW) på bakaxeln, fram sitter en 224 hk (165 kW) elmotor och den sammanlagda effekten blir då prick 700 hk (515 kW).

Med full effekt och ”Insane-knappen” intryckt innebär det att Tesla Model S P85D sprintar iväg 0–100 km/h på 3,4 sekunder, snabbast i världen för en fyrdörrars sedanmodell. Inte illa alls med tanke på att bilen har plats för sju med det bakvända, extra baksätet och har en vikt på strax över 2,2 ton.

Leveranserna i Sverige av Tesla Model S P85D startar i februari och de som väntar ivrigt på att uppleva accelerationen kan nu få ett smakprov på hur kvick bilen är. Signaturen ”Rego Apps” har lagt ut ännu en video där han jämför en Tesla Model S P85D med en potent sportbil. Nedtill på sidan ser ni de två föregående filmerna där Teslan möter en Ferrari 550 Maranello och en Lamborghini Aventador. Men den här gången är det en betydligt modernare och lättare Ferrari, 458 Italia, med 570 hk och en vikt på cirka 1.500 kilo.

Läs också: Svenska priser på Tesla med fyrhjulsdrift: ”Den här bilen är helt galen”
Läs också: Tesla S P85D – ny, snabbare modell med fyrhjulsdrift

Med fyrhjulsdrift och tyngd över hjulen borde Teslan sticka iväg snabbare direkt efter start, vilket också sker. Men som vi ser i filmen är det ett försprång som Ferrari 458 Italia inte förmår att ta igen förrän hastigheten når över 150 km/h och kvartsmilen närmar sig sitt slut. Men så länge vi håller oss till svenska hastighetsgränser skulle alltså en Ferrari 458 Italia inte ha en chans mot en Tesla Model S P85D, om man startar från stillastående.

I förklaringen till filmen noterar vi att Ferrarin kördes i läget ”Race”, utan att använda launch control. Med denna funktion aktiverad skulle nog skillnaderna blivit mindre. Den 90 kilo lättare och 605 hk starka Ferrari 458 Speciale skulle sannolikt bli en svår utmaning. Dessutom vet vi ju att 458:an snart uppdateras med turbomotorn från California T, hur hög toppeffekten blir återstår att se. Samtidigt vet vi också att Tesla snart ska erbjuda en uppgraderad programvara som höjer topphastigheten från 209 till 250 km/h. Vad mer kan man begära av en elektrisk familjebil?

 

Missa inte denna läsning:

Tesla skär ner utbudet – bara tre Model S blir kvar

 

Annons
Annons
Rulla till toppen