Vi provkör Land Rover Discovery Sport: "Känns som suvar ska göra!"

Land Rover gör helt om med ersättaren till Freelander och döper om den till Discovery Sport. auto motor & sports testchef Mikael Johnsson är på Island för att provköra nykomlingen, både på väg och ute i lervällingen.

Mikael Johnsson har landat på Island för att provköra nya Land Rover Discovery Sport. Läs hela provkörningen i ams 4/2015. Jämfört med konkurrenterna har Discovery Sport ett smart partytrick: den går att få som sjusitsig.

• Hallå där Mikael, vad gör du egentligen?

"Jag är på Island för första gången och provkör nya Discovery Sport. Ett lite tuffare namn än Freelander, kan man tycka, och det ska kännas mer premium. Det är en helt ny bil som också går att få med sju sittplatser. Det kan väl vara bra, så köparna slipper välja en större suv."

• Hur känns den att köra?

"Jag har precis satt mig i bilen och kört några få mil, och enbart på motorväg. Men det som känns direkt är alla som kört Range Rover Evoque kommer känna igen sig. Däremot har Land Rover fått till en mer harmonisk fjädring i Discovery Sport. När Evoque ska kännas lite tuffare, med ganska hård fjädring, känns Discovery Sport precis som suvar ska kännas. Lite mer tillbakalutad. Det bådar gott!"

Läs också: Helt nya Land Rover Discovery Sport – officiella bilder

• Ska ni köra omkring i terrängen också?

"Ja, jag hoppas vi får vada omkring i vatten för den ska tydligen klara 60 centimeters djup. Och dessutom har den en mätare som visar hur djupt vattnet är. Land Rover är alltid Land Rover, de backar inte på den punkten."

• Något du är besviken på?

"Nja, när jag kollar i databladet verkar det som att dieselmotorerna hänger med från gamla Freelander. En 2,2-litersmotor med 150 eller 190 hästkrafter. Det hade varit kul om den nya motorfamiljen hade fått göra debut här, då hade det varit mer nyhetskänsla och säkert också lägre förbrukning. Discovery Sport har ingen ny plattform heller, utan delar med Evoque, men det behöver ju inte betyda något alls. Den kan vara mysig ändå."

Läs hela provkörningen av Land Rover Discovery Sport i nummer 4/2015.

Läs också: De 10 dyraste suvarna: Mercedes är tveklöst värst
Läs också: Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter


Så mycket kostar Land Rover Discovery Sport...

Modell Pris
Land Rover Discovery Sport 2,2 TD4 (4WD, manuell) 376.900:–
Land Rover Discovery Sport 2,2 SD4 (4WD, manuell) 396.900:–
Land Rover Discovery Sport 2,0 Si4 (4WD, automat) 421.900:–

...och så här mycket kostar Volvo XC60

Modell Pris
Volvo XC60 D4 AWD (manuell) 357.000:–
Volvo XC60 D4 AWD (automat) 366.900:–
Volvo XC60 T5 (automat) 368.400:–
Jag skulle kunna tänka mig en Land Rover Discovery Sport. Ser spännande ut!
282
63
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!