Navigationssystemet som hånas på nätet: ”Pinsamt”

Det nya navigationssystemet från Subaru verkar inte vara någon hit – åtminstone inte om vi ska använda Subarus egen Youtubefilm som bevis. Nu sågas systemet på nätet.
Annons

Subaru visar upp ett nytt infotainmentsystem med en film på Youtube. Systemet har röststyrning och trafikinformation i realtid, och skärmen har stöd för samma rörelser som smarta mobiltelefoner: du kan svepa i menylistorna och nypa för att zooma.

Men filmen har inte tagits emot på det sätt som Subaru kanske hade förväntat sig. Filmen visar tydligt hur långsamt systemet är – det dröjer länge från det att ”försökspersonen” har pekat på skärmen tills något faktiskt händer.

Dessutom är röststyrningen inte alls lika modern som i dagens mobiltelefoner. Istället för att säga ”åk till Storgatan 15” måste föraren gå igenom flera steg, och först säga ”navigation”, följt av ”adress”, och sedan den faktiska gatuadressen.

Läs också: Världens tio bästa motorer – Subaru bland vinnarna

Systemet har redan fått hård kritik på nätet. Tekniksajten The Verge har skrivit en artikel om Starlink med rubriken ”här är anledningen till att alla hatar inbyggda navigationssystem” och kommentarerna på Youtube är inte mycket bättre.

”Det här är inget att vara stolt över. Var snälla och använd Android Auto eller Apple CarPlay i infotainmentsystemen i framtida modeller”, säger en användare.

”Pekskärmen ser ut som den är från 2006”, säger en annan.

Till systemets försvar kan sägas att detta är en åsikt från en enskild person och att systemet i den här formen inte säljs i Europa. På den amerikanska marknaden är Starlink standard i både Legacy, Outback, Impreza och XV Crosstrek i USA. Vi på auto motor & sport har heller inte testat systemet själva, men filmen kommer direkt från Subaru. Här i Sverige erbjuder Subaru väder-, musik- och kalenderfunktioner.

”Mer kommer, men jag vet inte när, vad och vilka appar som står närmast på tur”, skriver Thomas Possling, informationschef på svenska Subaru, i ett mejlsvar.

Läs också: Vi testar Apple CarPlay: Stort steg framåt
Läs också: Apple lanserar nya CarPlay – Volvo först ut

Annons
Annons
Rulla till toppen