Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Tredje generationen Skoda Superb tänjer ut MQB-plattformen rejält och får nästan en decimeter förlängt axelavstånd jämfört med VW Passat. Som sedanmodell blir utrymmena stora i nya Superb, men tyvärr har den finurliga, delbara halvkombiluckan bak försvunnit. Leveranserna startar i sommar.
Annons

Skoda Superb har varit känd för generösa utrymmen och när det nu är dags för tredje generationen fortsätter man på den inslagna linjen. Nya Superb bygger på VW Groups flexibla MQB-plattform och i det här fallet har man sträckt ut bygglådan åt alla håll. Mängden höghållfast stål gör att vikten kunnat sänkas med i snitt 75 kilo, mot föregående modeller. 

Jämfört med föregående generation Superb har axelavståndet ökat med 80 millimeter och tittar vi på exempelvis VW Passat har Superb nu 94 millimeter längre avstånd mellan hjulaxlarna. Det ger givetvis gott om utrymme, speciellt i baksätet. Den invändiga bredden fram har vuxit med 39 millimeter, bak med 69 millimeter och det finns mer plats uppåt för de långvuxna. Baksätet är ännu mera generöst än förut med gott om utrymme för ben och en hög takprofil, Skoda hävdar att ingen annan bilmodell i det här segmentet har lika bra höjd för huvudet. Baksätet går att fälla med ett knapptryck, som tillval.

Den finurliga, delbara bakluckan som gjorde förra generationen Superb till både halvkombi och sedanmodell är dock borta. Numera är det en vanlig halvkombilucka, upphängd med gångjärn i takets bakkant. Nya Superb är som förut väldigt rymlig med bagagevolymen 625 liter, 30 mer än föregående generation. Elassisterad öppning av bakluckan är tillval och den går att manövrera med fotrörelse. För första gången hos Skoda erbjuds Dynamic Chassis Control, DCC, elektroniskt styrda stötdämpare.

Inte oväntat känner vi igen motoralternativen och på dieselsidan erbjuds två versioner av den fyrcylindriga motorn på 2,0 liter, antingen 150 eller 190 hk. De som vill köra snålt kan välja en 1,6-liters diesel på 120 hk som släpper ut 103 g/km i CO2-utsläpp med manuell låda. Det kommer även en GreenLine-modell som bara drar 3,7 l/100 km, CO2-utsläpp 95 g/km. Bensinmodellerna erbjuder effekt från 125 till 280 hk. Alla motorer utom den minsta bensinaren kan utrustas med dubbelkopplingslåda, DSG. Fyrhjulsdrift, Haldex 5, erbjuds till fyra av motorerna.

Det infällda paraplyet i bakdörren har varit en ”gimmick” för Superb och numera finns det två sådana, men i framdörrarna. Skoda Superb är en viktig modell och till dags datum har första och andra generationen byggts i över 700.000 exemplar. Orderböckerna öppnar i sommar och leveranserna väntas starta i början på hösten.

 

Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Nya Skoda Superb blir en ”Super-Passat”

Annons
Annons
Rulla till toppen