Bekräftat: Nu kommer världens lyxigaste suv

Rolls-Royce har nu officiellt bekräftat sina planer på en ny suv. Anledningen sägs vara ett önskemål från kunderna, vilket bevisar att inte ens en prestigetillverkare som Rolls-Royce kan blunda för suvarnas framfart.
Annons

Rolls-Royce: "Maybach är inte en konkurrent till oss"
Spenderade 75 miljoner på lyxbilar – på en enda dag

I ett öppet brev skriver ordförande Peter Schwarzenbauer och vd Torsten Müller-Ötvös att Rolls-Royce arbetar på en helt ny modell med ”exceptionell närvaro, elegans och syfte.”

De undviker att kalla modellen crossover, men att den ska vara ”högbyggd och klara vilken terräng som helst”. Den kommer att vara extremt lyxig och ”värdig att bära Spirit of Ecstasy in i framtiden”. 

När det gäller designen har designchefen Giles Taylor tidigare antytt att ett kantig utseende är troligt. 

Modellen ska byggas på en helt ny aluminiumarkitektur. Kanske kan den komma att dela en del teknik med moderbolagets lyxiga BMW X7. 

Ärkerivalen Bentley meddelade nyligen att man lanserar en suv senare i år, Bentayga, ett besked som mottogs med stor entusiasm och över 4.000 beställningar. Rolls-suven lär bli både större och dyrare än Bentayga. Designchefen poängterar dock att suven ska placera sig så att Phantom fortfarande kommer att vara flaggskeppet. Prismässigt lär den då hamna i 3,5 miljoner kronor-klassen. Naturligtvis betydligt mer om man vill utrusta den ståndsmässigt. 

Schwarzenbauer och Müller-Ötvös nämner inte när modellen kommer, men det är inte orimligt att gissa att produktionen kommer igång under 2017. 

10 bilfabriker du inte trodde fanns i verkligheten
Annons
Annons
Rulla till toppen