Infiniti QX30 kastar maskeringen – vad tycks?

Att slå sig in bland premiumgänget blir inte lätt men Infiniti tänker göra det med en mellanstor crossover – QX30. Här ser vi för första gången mer av den modell som baseras på samma tekniska bygglåda som Mercedes GLA. Infiniti QX30 ska byggas i Nissans fabrik i Sunderland, Storbritannien. Vad säger du om designen?
Annons

Det är förstås ingen hemlighet att lanseringen av Infiniti i Europa dragit ut på tiden. Många läsare har hört av sig genom åren och undrat ”När kommer Infiniti?” och det enda svar vi kunnat ge är ”Snart, tror vi.”

Men nu verkar det som om Infiniti bygger upp momentum för en offensiv satsning och det ska ske med två modeller i kompaktklassen, Q30 och QX30. Infiniti Q30 i konceptform fick vi se hösten 2013 och redan då meddelades att modellen skulle baseras på samma tekniska bygglåda som Mercedes A-klass och B-klass, via det samarbete som Renault/Nissan (Infiniti) och Mercedes inledde 2010. Förutom Q30 och QX30 finns även lyxsedanen Infiniti Q50.

Designern Alfonso Albaisa ritade konceptbilen Q30 Concept och de grunddragen återfinner vi även i den något högre systermodellen Infiniti QX30. Först fick vi en mörk bild rakt bakifrån på QX30 (se längst ner) men nu bjuder Infiniti på en bättre bild av QX30, tagen snett bakifrån.

Man behöver inte kisa speciellt mycket med ögonen för att hitta släktdrag i proportionerna från Mercedes GLA och det ryktas att även Infiniti QX30 ska få fyrhjulsdrift med Haldex-koppling som tillval. De fyrcylindriga bensin- och dieselmotorerna finjusteras för att bli ”Infiniti” men har samma grund som Mercedes drivlinor.

Infiniti QX30 och systermodellen Q30 ska byggas i Nissans stora fabrik i Sunderland, i Storbritannien, där även Nissan Qashqai byggs. Målsättningen är att sälja 30.000 Infiniti QX30 och Q30 om året när produktionen nått fullt tempo, tillverkningen ska sätta igång i höst. Cirka hälften av premiumförsäljningen i Europa sker i kompaktklassen, vilket innebär att Infiniti QX30 och Q30 måste konkurrera med till exempel Audi A3 och Q3. För att lyckas måste man vara annorlunda och dit ska man nå med hjälp av bland annat uttrycksfull design. Vad tycker ni läsare – har Infiniti förutsättningar i Europa med QX30 och Q30?

 

Missa inte denna läsning:

Infiniti Q30 Concept – starten på en ny design

Infiniti visar premiumkompakt

 

Infiniti QX30 kastar maskeringen – vad tycks?
Infiniti QX30 och systermodellen Q30 ska byggas i Nissans fabrik i Sunderland, i Storbritannien. Målet är att sälja 30.000 bilar årligen i Europa. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Infiniti QX30 kastar maskeringen – vad tycks?
Infiniti QX30, på bilden ovan, kan liknas vid Mercedes GLA och systermodellen Q30 blir lägre och mer lik Mercedes A/B-klass. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen