Range Rover Evoque får ett lyft och snålare motorer

Det har blivit dags för en uppdatering av Range Rover Evoque, som bland annat får ta del av koncernens nya aluminiummotor och infotainmentsystem. Dessutom får fronten ny design och modellen kommer äntligen med autobroms.

Range Rover Evoque får ett lyft och snålare motorer
Land Rover Discovery Sport får inte ta del av de nya motorerna som kallas Ingeinum, trots att den är nyutvecklad. Det får däremot Range Rover Evoque, och den blir därför upp till 18 procent snålare jämfört med den tidigare modellen. Även designen får en mindre uppfräschning.

Range Rover Evoque har redan fått några mindre uppdateringar sedan lanseringen 2011, bland annat med en ny, niostegad automatlda. Nu är det dags igen: Evoque får ett facelift med en del ny teknik.

Största nyheten är att Range Rover Evoque får ta del av Jaguar- och Land Rover-koncernens motorfamilj Ingenium. I nuläget består den av en fyrcylindrig dieselmotor på 2,0 liter men senare kompletteras den av fler varianter. Motorerna är upp till 30 kilo lättare än föregångarna vilket ska sänka förbrukningen med upp till 18 procent jämfört med tidigare.

Versionen som heter eD4 med 150 hästkrafter och framhjulsdrift blir Land Rovers snålaste modell, åtminstone på papperet, med en uppgiven förbrukning på 4,2 l/100 km. Det finns också en starkare 180-hästarsversion som drar 4,8 l/100 km. För köpare som hellre väljer en bensinmotor finns Si4-versionen med 240 hästkrafter.

Även designen får en uppdatering med ny front, större luftintag och adaptiva LED-strålkastare. Ytterst få köpare lär köra sin Evoque i terrängen men trots det finns numera All-Terrain Progress Control-systemet även till Evoque. Det ser till att bilen håller en förutbestämd fart över svår terräng.

Land Rover utvecklar också en cabrioletversion av Evoque – den har redan visats upp i konceptform och lär inte dröja särskilt länge. Foto: Automedia

När vi testade Range Rover Evoque mot tre konkurrenter i nummer 9/2014 fick den kritik för ett svårjobbat infotainmentsystem och att bilen helt saknade autobromssystem, trots sitt höga pris.

"Att ingen bil här ens kan erbjuda en riktig autobroms, som pallnitar när du missar den där fotgängaren i mörkret, är beklämmande. Nej, förresten, det är uruselt, med tanke på att det är standard i exempelvis Volkswagen Up, som inte ens är hälften så dyr", skrev testlaget.

Nu får Evoque ta del av koncernens nya infotainmentsystem InControl som har en åttatumsskärm, och dessutom får den både filhållningsassistans, trötthetsvarning och autobroms. Systemet försöker undvika olyckor i farter upp till 50 km/h och kan minska krockvåldet i farter upp till 80 km/h.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det här blev ett lyckat lyft för Range Rover Evoque, jag gör tummen upp!
414
29