10 saker som gör dig heligt arg i trafiken

Det finns mycket som kan irritera oss bilister. Men listan över de tio saker som vi retar upp oss allra mest går att tolka på ett positivt sätt – vi kan själva bidra till att det blir mindre irritation. Börja exempelvis med att använda blinkers och hålla avstånd.
Annons

Ilskan över andras beteende i trafiken kan bli stor. Ibland så stor att det kokar över och ”brinner i skallen”, vilket YouTube kan erbjuda otaliga filmbevis på.

Vad vi retar upp oss på är förstås väldigt individuellt. Några av oss blir väldigt uppstressade över bilar som ligger för nära, andra kan få hjärnsläpp på folk som inte respekterar högerregeln och de flesta av oss gillar förmodligen inte bilförare som kör slalom mellan filerna försöker tränga sig in i ett utrymme som inte finns.

Titta vi på de rapporter som släppts i exempelvis USA och de få undersökningar som finns i Sverige framträder flera skillnader. Vad som uppfattas som ”tillåtet” kan skilja sig dramatiskt mellan olika länder och vi behöver bara jämföra med några länder i Europa för att hitta stora skillnader. Franska bilförare håller till exempel högerregeln som ”helig” samtidigt som man tycker det är helt naturligt att snabbt byta tre filer i sidled och stoppa upp alla annan trafik.

Undersökningarna i Sverige är som sagt rätt få. Försäkringsbolaget If lät för några år sedan genomföra en relativt stor undersökning där 3.554 svenska bilister tillfrågades om vad som retar dem mest i trafiken. Bilisterna fick välja mellan 14 alternativ där de fick välja ut max tre beteende som irriterade mest.

Topplistan över det som retar bilister mest:

1. Bilister som inte använder blinkers, 50 procent.

2. Förare som ligger för nära bakom din bil, 44 procent.

3. De som pratar i mobilen/sms:ar medan de kör, 35 procent.

4. Folk som går ut på ett övergångsställe utan att se sig för, 31 procent.

5. Bilar som kör för långsamt, 24 procent.

6. Cyklister som inte följer regler, 17 procent.

7. Cyklister som inte ser sig för, 17 procent.

8. Bilister som kör för fort, 16 procent.

9. Mc-förare som gör farliga omkörningar eller kör för fort, 15 procent.

10. Folk som kör fel i rondeller, tolv procent.

Bland de 14 alternativ som fanns med ingick också påståendet ”jag retar mig inte alls på något i trafiken”. Intressant nog var det något som bara tre procent av de 3.554 tillfrågade som höll med om det.

Listan ovan går att tolka på ett positivt sätt – vill du förbättra humöret i trafiken gäller det exempelvis att använda blinkers ordentligt och hålla avståndet till bilen framför (vilket nästan alla retar sig över).

Ni läsare som upplevt irritation i trafiken har sannolikt inte samma ”lista” som den ovan. Kanske finns det något helt annat beteende som irriterar och skaver? Berätta i så fall i fältet för kommentarerna nedan – eller varför inte göra en egen lista?

 

Missa inte denna läsning:

”BMW-förarna är de argaste i trafiken”

 

10 saker som gör dig heligt arg i trafiken
Vet du hur man avslöjar en civil polisbil. Klicka på bilden för att lära dig tio tydliga tecken.
10 saker som gör dig heligt arg i trafiken
Nya Volvo XC90 är på väg ut på marknaden och i det här utförandet skulle den bli den perfekta ledningsbilen för polisen. Klicka på bilden för att läsa mer.
Annons
Annons
Rulla till toppen