Extremt terrängmonster kan ersätta Humvee

Vad sägs om 90 centimeters markfrigång, 54-tums däck, vadningsförmåga på 1,5 meter djupt vatten och kraftigt nog att klara riktigt stora minor? Israeliska ”Combat Guard” är ett extremt militärfordon som gör allt det som amerikanska Humvee inte klarade – kanske får vi se en civil ”Hummer” också?
Annons

Alla känner igen Humvee, det militärfordon som togs fram på 70-talet som en modern version av klassiska Jeep, som blev så framgångsrik under andra världskriget. Tillverkaren AM General tog fram Humvee som ett defensivt fordon men när den ändå hamnade i hetluften visade sig svagheterna snabbt. På platser som Somalia, Irak och Afghanistan avslöjades Humvees dåliga skydd mot handeldvapen och minor.

Det tuffa utseendet hos Humvee gick dock hem – och många såg likheter med Lamborghini LM002 – vilket ledde till att General Motors skapade varumärket Hummer 1992. Hummer blev inte långvarigt men fram till nedläggningen 2009 fick vi se modellerna Hummer H1H2 och H3.

Processen med att ersätta Humvee med ett fordon som ger bättre personskydd har pågått under många år. Flera projekt löper parallellt och mest akut är behovet av”MRAP-fordon” (Mine Resistant Ambush Protected) för patrullering och mera offensiva uppgifter.

Läs också: Hummer klarar inte bomber

Eftersom Israel går till val idag (17/3) tar vi det som ursäkt för att visa några filmer på en möjlig ersättare till Humvee. Extrema Combat Guard från ”Israel Military Industries” premiärvisades förra året i Paris med plats för upp till åtta personer, en vikt på åtta ton och jättelika 54-tums däck i vardera hörnet. Överhängen är som vi ser obefintliga och Combat Guard ska klara uppförsbacke på upp till 70 grader. Markfrigången är 90 centimeter och bilen ska kunna klättar över ett föremål som är 75 centimeter högt, vadningsförmågan i vatten anges till 1,5 meter.

Under huven finns en 6,5-liters V8-diesel från GM som ger 300 hk, tillräckligt för 150 km/h toppfart på landsväg och hela 120 km/h i terrängen. Terrängegenskaperna har utvecklats av Ido Off-Road Center. Golvets undersida har V-form för att sprängkraften från minor ska riktas utåt sidorna och det finns olika versioner av skyddsplåtar och armering mot handeldvapen.

Läs också: USA-försvaret kräver modernare Humvee

På taket sitter ett fjärrstyrt torn med plats för olika typer av kulsprutor och missiler. Israel Military Industries har utvecklat system för att ”förblinda” värmesökande missiler och även upptäcka inkommande projektiler från exempelvis granatgevär och motbeskjuta dessa, en teknik som redan används på israeliska stridsvagnar. Hur skyddet fungerar visas i videon nedan (dock monterat på en Humvee).

Några officiella beställningar har inkommit ännu men förhoppningen hos Israel Military Industries är förstås att få orders både från hemlandet såväl som internationellt (läs: USA). Kanske kan det även bli aktuellt med en civil version, om det finns en marknad för ett så pass extremt terrängfordon.

 

Missa inte denna läsning:

Mercedes G 63 AMG 6X6 till salu – för åtta miljoner

Tuffare kan G-Wagen inte bli – Mercedes G500 4×4

Land Rover Defender blir sexhjulig – utmanar Mercedes G-klass

 

Annons
Annons
Rulla till toppen