Första bilderna: Nya Jaguar XF utmanar 5-serien

Vi vet att nya Jaguar XE siktar in sig på BMW 3-serie och snart kommer Jaguars nya utmanare, med siktet inställt på storebror 5-serien. Andra generationen Jaguar XF får aluminiumkaross, riktigt snåla dieselmotorer och ”klassledande egenskaper”. Här ser du de första bilderna – vad tycks?
Annons

Den helt nya Jaguar XF blir den andra modellen som bygger på nya, tänjbara plattformen som också är bygglådan som nya XE baseras på. Cirka 80 procent av kaross och chassi är tillverkat i aluminium och då kan vi förvänta oss lägre vikt och förbättrade prestanda i alla avseenden från nya Jaguar XF. Måttmässigt ska XF växa en aning, jämfört med föregångaren.

Designmässigt ska vi inte vänta oss någon revolution från Jaguar XF, mycket går att känna igen från ”lillebror” XE och det är helt avsiktligt. Jaguar ska bredda sin tilltänkta målgrupp och när man nu ska försöka nå köpare som aldrig tidigare ägt en Jaguar gäller det att varumärkets profil är tydlig. Vi kommer därför att känna igen grillen, de markerade skuldrorna över bakhjulen och en slank profil med relativt låg taklinje.

Även drivlinorna kommer vi att känna igen från Jaguar XE, basmotorn blir i många länder den nya 2,0-liters dieseln i Ingenium-familjen – Jaguars helt egna motor. Räkna med att de snålaste versionerna får ett CO2-utsläpp under 100 g/km. På inredningsbilderna nedan ser vi ett ganska återhållet formspråk men med modern pekskärm och relativt få knappar.

Nya Jaguar XF ska visas upp på ett specialjippo i London 24 mars men publik världspremiär blir det i New York 1 april. Produktionen drar igång i höst och XF ska byggas i Castle Bromwich. Nuvarande Jaguar XF Sportbrake kom 2012 och väntas bli kvar i produktion ytterligare två år innan även den ersätts, kombimodeller är viktiga på många marknader.

 

Missa inte denna läsning:

Jaguar XF Sportbrake officiell – XFR bekräftad!

 

Första bilderna: Nya Jaguar XF utmanar 5-serien

Första bilderna: Nya Jaguar XF utmanar 5-serien

Första bilderna: Nya Jaguar XF utmanar 5-serien

Annons
Annons
Rulla till toppen