Volvo ska lyfta siffrorna – här byggs en helt ny fabrik

Volvo storsatsar på den krisande USA-marknaden med en helt ny fabrik för över fyra miljarder kronor. "Dagens besked gör det helt klart att Volvo är i USA för att stanna", säger Volvochefen Håkan Samuelsson.
Annons

Volvo har länge haft stora problem i USA, där försäljningen inte alls går lika bra som i Sverige eller Kina. För att lyfta siffrorna tog Volvo bland annat beslut att importera lyxmodellen S60 Inscription från Kina till den amerikanska marknaden.

Nu kommer också beskedet att Volvo planerar en helt ny fabrik i USA för 500 miljoner dollar, eller drygt 4,3 miljarder kronor. Enligt pressmeddelandet ”understryker det Volvos ambition om att bli en riktigt global biltillverkare”.

Volvo ska lyfta siffrorna – här byggs en helt ny fabrik
Håkan Samuelsson säger att Volvo är i USA för att stanna.
Volvo S60 Inscription – första ”kinesiska” Volvon till USA
Volvo bjuder nya kunder på lyxresa till Sverige från USA

Exakt var fabriken ska hamna är inte klart men Volvo har tagit fram ett antal platser att välja på. Volvo har redan nu två fabriker i Europa och två i Kina. Den femte fabriken hamnar i USA, och inte i Mexiko, som historiskt sett haft betydligt lägre lönekostnader.

”Volvo kan inte göra anspråk på att vara en riktigt global biltillverkare utan en industriell närvaro i USA. Idag blev vi det. USA är en helt avgörande del i vår globala omvandling och dagens besked gör det helt klart att Volvo är i USA för att stanna”, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Flera konkurrenter bygger idag bilar i USA som sedan exporteras till Europa.

”Den här fabriken ska tillverka bilar baserad på SPA plattformen men vi får återkomma till vilka modeller det blir. I första hand ska den förse USA-marknaden, men export kan också bli aktuellt”, skriver Stefan Elfström, chef för mediarelationer på Volvo Cars, i ett mejlsvar till auto motor & sport.

Den nya fabriken kan på längre sikt också påverka Torslanda, enligt SVT:s reporter Jan Nylander.

”På kort sikt kan det bli problem för Volvos fabrik i Torslanda. För visserligen ska fabriken inte vara klar förrän 2018 men fabriken ska producera de bilmodeller som just nu görs i Volvos Göteborgsfabrik”, skriver han på SVT.se.

Volvos nya reklamfilm i USA ska lyfta V60-försäljningen
Försäljningschefen: ”Så ska vi sälja Volvo XC90 i USA”
Annons
Annons
Rulla till toppen