Klart besked – vägrar haka på trenden: ”Inga suvar!”

Fler och fler bilmärken hakar på suvtrenden – försäljningen går som tåget, och vinstmarginalen för en riktigt lyxig och dyr suv blir enormt hög. Men hos McLaren är det prestandabilar som gäller även i fortsättningen. "Vi kan inte tänka oss en suv", säger försäljningschefen.
Annons

McLaren är inte kända för att göra kontroversiella utspel för att locka till uppmärksamhet. Men under tisdagkvällen, när nya McLaren 570S visades upp på en presskonferens, tog cheferna till ett kul knep.

Fler och fler biltillverkare satsar på suvar – och numera är det inte bara volymtillverkare som gör det. Flera otippade bilmärken ger sig in i suvklassen, bland andra Rolls-Royce och Bentley. Även Aston Martin funderar på en suv, och visade upp konceptbilen DBX på bilsalongen i Genève.

McLaren 570S Coupé jagar Audi R8 och Porsche 911 Turbo
Superbilsboom i Sverige – exklusiva bilar säljer som aldrig förr

Men hos McLaren är det fullständigt otänkbart att under några som helst omständigheter bygga en prestandasuv oavsett hur bra den skulle sälja. Det gjorde cheferna klart för journalisterna under pressträffen och det illustrerades med en bild på de nya lyxsuvarna från Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin och Lamborghini – med ett stort, rött kryss över.

”Det finns säkert tillväxtmöjligheter i suv-segmentet men det är inte McLaren”, sa företagets försäljnings- och marknadschef Joylon Nash enligt CarAdvice.

Enligt honom handlar McLaren om prestandabilar – inget annat.

”Vi lovar våra kunder att leverera sportbilar med en upplevelse som tar andan ur dig, det är det vi gör. Vi vet hur man designar och bygger och tillverkar prestandabilar, det är vår kärnkompetens och det är det vi kommer fortsätta göra. Vi kan helt enkelt inte tänka oss en McLaren-suv.”

Företaget utesluter inte en fyrsitsig bil – utvecklingschefen Mark Vinnels säger att ”vi får se” – men att lansera en suv skulle enligt honom vilseleda kunderna.

Först att äga alla tre – McLaren, Porsche och Ferrari
McLaren P1 på Blocket – för 18,8 miljoner kronor
Annons
Annons
Rulla till toppen