Många udda detaljer i ny kompaktsuv

Qoros visar konceptbilen 2 SUV PHEV Concept, en kompakt-suv med plug-in-hybridteknik, där laddningstekniken är inspirerad av flygplanstankning. Utseendet är ett resultat av mötet mellan Shanghai- och tysk-inspirerad design. 
Annons

På bilsalongen i Shanghai har Qoros 2 SUV PHEV Concept världspremiär, en konceptbil som ger oss en hint om Qoros kommande modell i världens snabbast växande personbilssegment, B-segmentet. Qoros har sedan tidigare tre bilar i C-segmentet, Sedan, Hatch och City SUV.

Konceptets exteriör är ett resultat av Shanghai- och tysk-inspirerad design. Färger och material hyllar kinesisk tradition. Exteriörfärgen heter ”Misty Cyan”, en ljus grön-blå kulör inspirerad av ”Ru Kiln”-porslin, som användes under Songdynastin och fortfarande är mycket populär. De röda accentdetaljerna är ”Cinnabar Red’, Cinnober är ett mineral som ger en djup röd färg, och har använts i kinesisk konst i århundraden.

Bilen har lång hjulbas, 2.600 mm, korta överhäng och bred spårvidd, 1.631 mm. Karossens nederdel är kraftfull och bred för att ge ett muskulöst intryck och förstärka känsla av säkerhet. Karossens kupélinjer ska ge ett och sportigt intryck.

Lampklustren fram och bak har fått en vertikal design. De sträcker sig upp och över hörnen, och ska ge ett intryck av rörelse. Det vertikala temat fortsätter i de främre stötfångarna som sträcker sig från toppen av strålkastarna och ner genom dimljusen. Stötfångaren har en öppen V-form. Fronten har också en nedre kromad grill, vars underdel är integrerad i en skyddande främre hasplåt.

Qoros om fiaskot: "Laddhybrider är fel i Kina"
Reportage: Hotet från Kina – "svenska" Qoros
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
2 SUV PHEV Concept begår publikpremiär på bilsalongen i Shanghai och är Qoros kandidat i det viktiga personbilssegment, B-segmentet.

Luftintagen i den främre stötfångaren har utformats så att luftflödet kyler frambromsarna. Takspoilern och den bakre diffusorn optimerar aerodynamiken. Taklisterna ger praktiska lastmöjligheter och de undre karosskydden accentuerar bilens maskulina robusthet.

Qoros 2 SUV PHEV Concept har ett panoramaglastak med ett kinesiskt mönster i vit jade. Den som tittar noga hittar nio ”namnstämplar” i bilen, dessa symboliserar de nio designers som arbetat med bilen, men talet nio betyder på mandarin också något ”stort” eller ”mer” – underförstått ”mera än nio” designers och tekniker har varit inblandade för att göra projektet möjligt.

Den enkla, minimalistiska interiören innehåller några etablerade designmotiv från dagens produktionsbilar, som den ”flytande” instrumentpanelen. Ett digitalt kombiinstrument visar all information föraren behöver i en färgskärm och är kopplat till en körlägesväljare i golvkonsolen.

Som med alla Qoros bilar är Qoros Multi Media Hub (MMH) en central på instrumentbrädan, genom vilken den senaste versionen av Qoros ”moln-baserade” plattformstjänster, QorosQloud, kan nås.

Interiören är flexibel, golvkonsolen har ett stort lagringsutrymme medan bagageutrymmet har många separata förvaringsutrymmen. Qoros tar som exempel att löparskor kan lagras i ett förseglat utrymme för att stoppa ovälkomna lukter att sprida sig till resten av kupén.

Här är Qoros 3 – ska sno kunder från Volkswagen
Qoros 3 City Suv 1,6T visad – siktet inställt på Qashqai
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Lampklustren har fått en vertikal design, de sträcker sig upp och över hörnen, och ska ge ett intryck av rörelse.

Qoros 2 SUV PHEV Concept har fyrhjulsdrift kopplat till plug-in-hybrid elteknik och senaste typen av batterier med ultrahög densitet – integrerade i chassistrukturen – samt elmotorer med hög kapacitet som driver bakhjulen genom en elektrisk bakaxel. En turboladdad liten bensinmotor av nästa generation driver framhjulen.

Föraren kan välja olika körlägen genom en pop-up-kontroll som sitter i mittkonsolen:
1. Ren eldrift för nollutsläpp i tätorter.
2. Sport för en kombination av framhjuls- och fyrhjulsdrift beroende på skillnader i vägunderlaget mellan fram- och bakaxel
3. Permanent fyrhjulsdrift.
4. Hybrid för den mest effektiva körningen. Systemet laddar batterierna så ofta som möjligt och levererar elkraft endast när det behövs ytterligare kraft under acceleration, eller vid omställning till fyrhjulsdrift beroende på skillnader i vägunderlaget mellan fram- och bakaxel.

Hybridspecifika appar ingår i QorosQloud™, och ger uppdateringar av återstående körsträcka utifrån olika el- och bensindrivlägen kombinerat med realtidsuppdaterad trafik-, väder- och körinformation. 

Qoros 2 Concept har en ”laddningssond” som är dold under ett lock i nedre framkant av vindrutan. Baserat på flygindustriprincipen ”Rör inte kabeln”, fälls den elektriska laddningssonden ut för att möta ”mottagaruttaget” på laddstolpar eller i garaget hemma. Detta innebär att förarna aldrig behöver smutsa ner sig på leriga laddningskontakter och kablar, och gör laddningen säkrare.

Ett alternativt induktivt laddningssystem utan kontakter under bilens golvplatta finns tillgängligt för framtidens ”on-the-move” och statiska vägladdningssystem.

Så funkar tekniken i Qoros
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Qoros 2 Concept laddas via en hopfällbar ”laddningssond” som är dold under ett lock i nedre framkant av vindrutan och öppnas med en knapp i instrumentbrädan.
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Panoramaglastak med ett kinesiskt mönster i vit jade, mönstret används traditionellt i kinesiska fönster. QR-koden på glastaket går till Qoros webbplats.
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Detaljen på förarsidans bakhjul är en hyllning till det kinesiska firandet av ”Getens År”.
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Många udda detaljer i ny kompaktsuv
Annons
Annons
Rulla till toppen