Biltjuvarnas nya mardröm: Hemlig spårsändare i bilen

Ett litet chip som spårar biltjuven i realtid – i upp till ett halvår efter stölden – är stöldligornas nya mardröm. "Så fort bilen konstaterar att den är stulen aktiveras våra larm", säger uppfinnaren till Dagens Industri.
Annons

Att spåra sin bil är fullt möjligt redan idag – det kan underlätta att hitta bilen om den blir stulen. Problemet är att många stöldligor kan klippa av eltillförseln till systemen och då tar batteriet snabbt slut. Det här problemet har det svenska företaget Wittra försökt lösa.

”Vårt chip är svårt att hitta och är inte kopplat till bilens elsystem. Så fort bilen konstaterar att den är stulen aktiveras våra larm. Då har man tre till sex månader på sig att hitta bilen innan batteritiden är slut”, säger Håkan Dackefjord, konstruktör och uppfinnare, till Dagens Industri.

Biltjuvarna överger BMW – nu är det Volkswagen som gäller
Så svindyr blir försäkringen för en körglad bil

Att spåra bilarna i realtid i upp till ett halvår efter stölden skulle underlätta enormt för polisen. Försäkringsbolaget If har nu planer på att införa den här typen av system.

”Vi ser att stölderna av lyxbilar ökar. Ofta handlar det om ligor som stjäler bilarna i Sverige och säljer dem i öst”, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamheten på If, till DI.

En stulen Range Rover Sport hittades i april 2014 eftersom den var försedd med spårsändare.

”Hade inte bilen haft en spårsändare hade vi troligen aldrig sett röken av den igen”, sa Göran Kellner, utredningschef på If.

Spårningsenheter kan också användas för att kontrollera om föraren kör lagligt – i så fall kan föraren få rabatt på försäkringspremien.

Nya trenden: Stölderna av bildelar ökar
Stulen Range Rover hittad med spårsändare
Annons
Annons
Rulla till toppen