Därför utvecklar Audi superexakta kartor

Med hjälp av nya kartor som är betydligt mer exakta än idag ska nästa generation Audi A8 kunna förutse vägen framför bilen och anpassa bilens inställningar. Den smarta tekniken ska sänka utsläppen och förbrukningen.
Annons

Att sänka förbrukningen är ett av de områden som biltillverkarna satsar mest på just nu, och tekniker som kan sänka förbrukningen för alla modeller – oavsett om de drivs av bensin, diesel, gas eller något annat, är förstås extra attraktiva att satsa på.

Audi utvecklar nu högupplöst kartmaterial som blir mycket mer exakt än dagens kartor i navigationssystemen. Flera Audimodeller kan redan nu förutse terrängen med exempelvis uppförsbackar och rondeller och på så sätt anpassa bland annat växellådan, men med högupplösta kartor kan det göras mer detaljerat.

”De högupplösta och tredimensionella kartorna blir allt viktigare i framtiden”, säger Ulrich Hackenberg, utvecklingschef på Audi.

Svenskt bolag visar upp tryckkänslig ratt
Audi bekräftar Q6 med eldrift: "Den blir sportig och sexig"

Men det är inte bara lägre utsläpp och därmed lägre förbrukning som är anledningen till att Audi utvecklar högupplösta kartor. Självkörande bilar kräver extremt detaljerat kartmaterial. Audi lovar att nästa generation A8 ska visa vägen för autonoma bilar och för hur högupplösta kartor kan användas.

Exakt hur de nya kartorna ska utvecklas avslöjar inte Audi i pressmeddelandet, men vi får åtminstone veta att Audi samarbetar med navigationsföretaget Tomtom.

Tidigare i april kunde vi visa en läsarbild på en Volvo XC90 med en stor sensor på taket, som förmodligen används för att detaljerat analysera vägar och korsningar för att på så sätt skapa högupplösta kartor för självkörande bilar.

Volvo testkör mystisk XC90 – förbereder för självkörande bilar
Så katastrofalt dålig är bilens röststyrning
Annons
Annons
Rulla till toppen