Hans nya plan: En ny motor – för alla biltillverkare

Biltillverkarna kan spara miljardbelopp på att utveckla nya delar och motorer tillsammans, tror Sergio Marchionne. Och om inte biltillverkarna går med på det vill han att aktieägarna ska tvinga dem. "Kunderna kunde inte bry sig mindre", säger han.
Annons

Hans nya plan: En ny motor – för alla biltillverkare
Sergio Marchionne. Foto: Dgtmedia Simone/Creative Commons/Wikimedia

Sergio Marchionne är en av bilvärldens mest kontroversiella karaktärer – han har bland annat blivit känd för att sätta Lanciaemblem på Chryslermodeller. Hans senaste plan är att få olika biltillverkare att sluta slösa miljarder kronor på utvecklingen av exempelvis motorer, skriver Automotive News.

Argumentet att olika bilmärken har olika kunder med olika krav skjuter han ned: ”Kunderna kunde inte bry sig mindre.”

"Maserati ska bli en italiensk Porsche"

Problemet är att tillverkarna spenderar miljardbelopp på att utveckla komponenter och delar som till stor del inte skiljer sig åt mellan olika bilar. Kan kostnaderna delas mellan olika biltillverkare kan det spara enorma belopp varje år. Ett exempel är små turbomotorer som numera efterfrågas – och utvecklas – av nästan alla biltillverkare.

Motståndet från biltillverkare som vill behålla sina egna motorer kan bli hårt, men då vill Sergio Marchionne att aktieägarna och finansmarknaden tvingar dem att ändra sig. Enligt honom kan ett stort samarbete innebära att bilarna delar hälften av alla komponenter med varandra.

Marchionnes besked: "Lanciafansen kommer bli ledsna"
Annons
Annons
Rulla till toppen