Här ska polisen köra BMW X5 – vann över XC70

BMW X5 blir norska polisens nya "resursbil" – den vann upphandlingen före både Volvo XC70, Audi Q7 och Mercedes GL. Polisbilarna får upp till 313 hästkrafter och kostar åtminstone 880.000 kronor.
Annons

Norska polisen länge kört Volvo, men under de senaste åren har vagnparken utökats med flera nya märken, precis som i Sverige. En av de nya bilmodellerna som tillkommit på sistone är Volkswagen Passat – men från och med i sommar får en del av polisena åka en trappa upp, i BMW X5, skriver Politiforum.

Förutom BMW X5 testade polisen Audi Q7, Volvo XC70, Volkswagen Touareg, Toyota Land Cruiser, Mercedes ML och Mercedes GL. Eftersom testet gjordes förra året fanns inte Volvo XC90 med i jämförelsen.

Volvo XC90 som polisbil – så skulle den kunna se ut

Till slut var det alltså BMW X5 xDrive25d med en dieselsexa på 218 hästkrafter och 450 Nm som stod som segrare. Priset per bil är drygt 880.000 svenska kronor. Men polisen kan också välja de dyrare varianterna, bland annat X5 xDrive40d med 313 hästar och 630 Nm.

När polisen skulle välja vinnaren värdesattes bilens kvaliteter med 60 procent och priset med 40 procent. I bilens ”kvalitet” räknades köregenskaper (30 procent), säkerhet (30 procent), utrymmen (20 procent) och komfort (20 procent) in.

BMW X5 ska köras som så kallad resursbil, vilket innebär att exempelvis insatsledare, hundpatruller och för utryckningsenheter (poliser som är utbildade för väpnade aktioner). Däremot ska den inte rulla som så kallad ”radiobil”, alltså vid vanlig polisbevakning. Vilken bil som ska bli norska polisens radiobil är ännu inte klart, och i den upphandlingen är Volvo XC70 fortfarande med.

BMW 5-serie bästa polisbilen – men Volvo XC70 är favorit
10 tecken som avslöjar en civil polisbil – lär dig knepen
Annons
Annons
Rulla till toppen