BBC:s lön till Hammond och May: 60 miljoner

Enligt brittiska kvällstidningar är BBC närmast desperata i sina försök att få en fortsättning på Top Gear efter att Jeremy Clarkson fått sparken. BBC erbjöd nästan 60 miljoner kronor i lön till Richard Hammond och James May för att de skulle fortsätta som programledare utan Clarkson. Nappar de på det erbjudandet?
Annons

När de brittiska kvällstidningarna kom ut under torsdagen toppade många med nyheten om BBC:s erbjudande till de populära programledarna Richard Hammond och James May. Stämmer uppgifterna – som vanligt citeras ”anonyma källor” – ska BBC erbjudit 4,6 miljoner pund till Hammond och May för att de ska fortsätta ytterligare två eller tre säsonger med Top Gear. Uppgifterna bekräftar de rykten som bland annat The Week skrev om tidigare i veckan.

Omräknat enligt dagens valutakurs blir det nästan exakt 60 miljoner kronor för att Richard Hammond och James May ska ”glömma” sitt tidigare löfte om att aldrig fortsätta Top Gear utan Jeremy Clarkson. Redan i mitten av mars kom de första uppgifterna om att BBC försökte behålla May och Hammond på Top Gear. Istället för Clarkson skulle man använda olika gäster som hoppar in som programledare.

Nu kan ju 60 miljoner kronor låta som en ofantlig massa pengar men då ska vi hålla i minne att BBC inte betalar ut några direkt dåliga löner till sina populära programledare. Om vi antar att erbjudandet gäller två säsonger blir det 1,15 miljoner pund (14,7 miljoner kronor) per person och säsong men de tjänar redan cirka 500.000 pund (6,3 miljoner kronor) per säsong som programledare. Mycket pengar alltså, men BBC:s erbjudande är alltså ”bara” en ungefärlig fördubbling av nuvarande lön.

Att få 30 miljoner kronor för ett uppdrag skulle väl de flesta acceptera utan att blinka. Men med tanke på att Richard Hammond och James May fortfarande har kvar sina anställningar på BBC är det inte alls självklart att de nappar på erbjudandet om en löneförhöjning.

De närmaste månaderna är trion engagerad med att turnera runt världen som ”Clarkson, Hammond and May Live” (som förut hette Top Gear Live). Den showen går för utsålda hus och de tre programledarna är mer populära än någonsin. De inleder turnén i helgen i Sheffield och avslutar i London i november.

 

Missa inte denna läsning:

Nya rykten: Så planerar BBC att ersätta Jeremy Clarkson

 

Annons
Annons
Rulla till toppen